U ratnim okolnostima
141

Na ulicama Kijeva će se održati Parada ponosa: "Imamo snažnu zajednicu LGBTQ+ vojnog osoblja"

I. Sa.
Parada ponosa će se održati 16. juna na ulicama Kijeva uprkos ratnim okolnostima, a planira se dolazak stotina učesnika poput aktivista, diplomata te predstavnika međunarodne zajednice.

Događaj će implementirati stroge sigurnosne mjere kao što su predregistracija i zatvoreni format, a samo registrovani učesnici će znati detalje lokacije.

Policija će znati sve rute, a sama parada će se odvijati u neposrednoj blizini skloništa u slučaju zračne uzbune.

Iako je parada trebala biti održana u metrou, ipak je izmještena na ulice iz sigurnosnih razloga.

Ovo će biti prva Parada ponosa LGBTQ+ kojoj će Kijev biti domaćin od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Anna Sharyhina, šefica odbora KyivPride, naglasila je važnost održavanja ovogodišnjeg marša u Kijevu uprkos rizicima.

"Imamo snažnu zajednicu LGBTQ+ vojnog osoblja. Želimo da pokažemo Ukrajincima i svijetu da u Ukrajini ima LGBTQ+ vojnog osoblja", rekla je Sharyhina.

Sharyhina je također istakla značaj parade za LGBTQ+ pojedince koji su pod okupacijom ili u zatočeništvu te one koji trenutno nisu u mogućnosti da se zalažu za svoja prava zbog svojih okolnosti.

Tema "Ujedinite se za jednakost i pobjedu" ima cilj potvrditi da su pripadnici LGBTQ+ sastavni dijelovi ukrajinskog društva.

U međuvremenu je ruski Vrhovni sud proglasio "međunarodni LGBT društveni pokret" "ekstremističkom organizacijom" i zabranio sve njegove aktivnosti.

Od tada je zabilježeno nekoliko slučajeva pojedinaca osuđenih za "ekstremizam" zbog isticanja LGBTQ+ simbola.