BiH
44

Izložba sitnih životinja u Zenici privukla veliki broj posjetilaca

Piše: E. M.
Sajam sitnih životinja (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Zenici je proteklog vikenda u organizaciji Udruženja građana za uzgoj i zaštitu sitnih životinja Zenica organizovana 8. državna izložba sitnih životinja i 14. državna ornitološka izložba na kojoj je izloženo više od hiljadu životinja.

Izložba na kojoj je predstavljeno blizu 1.200 golubova, 600 ptica te stotinjak peradi i kunića prvi put je organizovana na sajmištu ZEPS-a na Kamberovića polju u Zenici, a domaćini su za sve posjetitelje izložili najbolje od onoga što su imali. Hasan Softić se 50 godina bavi uzgojem golubova, primarno zeničkog prevrtanera, a ove godine ujedno je obilježeno i 20 godina otkako se izlaže ova vrsta golubova.

Organizatori su istakli da su zadovoljni odzivom posjetilaca te da je ovaj događaj bio praznik za sve ljubitelje životinja.

"Hvala na ovoj lijepoj izložbi koja je ogledalo ovog saveza. Čestitao bih i 60 godina postojanja i rada zeničkog udruženja koje je jedno od najstarijih u Bosni i Hercegovini. Imali smo mnogo eksponata među kojima su bile zastupljene i skoro sve autohtone vrste", kazao je predsjednik Saveza za zaštitu i odgoj sitnih životinja Đuro Mitraković.

Sajam je otvorio gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović koji je istakao da će grad podržati ovakve događaje u narednom periodu te je pozvao sva Udruženja da se obrate u gradsku upravu kako bi dobili potrebna sredstva za svoje manifestacije.