BiH
11

Državna izložba "sitnih životinja" prvi put u Sarajevu: 169 izlagača sa 1.831 eksponatom

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Sedma Državna izložba "sitnih životinja" prvi put se održava od danas do nedjelje u dvorani "Mirza Delibašić" u Sarajevu.

Ekološko društvo za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo “EDZUP” je na Godišnjoj skupštini Saveza za uzgoj i zaštitu sitnih životinja BiH, ispred svih članica Saveza BiH, dobilo zadatak da sedmu Državnu izložbu sitnih životinja organizuje, prvi put, u bh. prijestolnici. 

Na izložbi je prijavljeno 169 izlagača iz cijele BiH, Tešnja, Zenice, Travnika, Doboja, Banja Luke, Gradiške, Livna, Ljubuškog, Bihaća, a prijavljen je 1.831 eksponat u kategorijama golubova, ptica, autohtonih vrsta kokoši i kunića.

Sead Đozo, predsjednik Ekološkog udruženja za zaštitu i uzgoj ptica Sarajevo pojasnio je da se danas u Sarajevu po prvi put održava sedma Državna izložba sitnih ptica i životinja.

"Ovo je sedma Državna izložba i trajat će do nedjelje do 15 sati. Tačnije, od 13 do 15 sati u nedjelju ćemo dodjeljivati diplome i nagrade za najbolje učesnike. Ono što je važno istaći jeste da je na izložbi prijavljeno 169 izlagača iz cijele BiH tako da tu imamo prijatelje iz Tešnja, Zenice, Travnika, Doboja, Banja Luke, Gradiške, Livna, Ljubuškog, Bihaća, gotovo iz svih gradova BiH", istakao je Đozo. 

Prema njegovim riječima, na izložbi je prijavljen 1.831 eksponat u kategorijama golubova, ptica, autohtonih vrsta kokoši i kunića. 

"Važno je istaći da je ova manifestacija prvi put u glavnom gradu BiH i da je zaista privukla veliki broj izlagača koji su donijeli svoje najbolje primjerke ptica i golubova koje uzgajaju. Prethodnih godina izložba je održavana u Tešnju i Zenici", kaže Đozo.

Napominje da imaju sedam autohtonih vrsta golubova koji su priznati i od evropskih i svjetskih organizacija, a među njima je i sarajevski golub prevrtač.

"Sa njim nastupamo na svim evropskim i svjetskim izložbama", poručio je Đozo. 

Svaki golub ima svoj standard koji se ocjenjuje, polazeći od dužine, širine, boje očiju, perje...

"Znači, treba da uložite mnogo truda i rada da biste uzgojili jednu kvalitetnu pticu, goluba", ističe Đozo i kaže da su juče ocjenjivane i ptice po pjevu. 

"Zamislite pticu koja izvodi i pjeva 12 melodija. Bit će zastupljene i dvije autohtone vrste kokoši", pojasnio je Đozo. 

Dodaje da je nekada svaka druga kuća u mahalama imala kućnog ljubimca, goluba i sve je bilo puno više rasprostranjeno i sa puno više uzgajivača.

Oni, kao udruženje, danas imaju oko 150 članova na području KS-a koje aktivno učestvuje u uzgoju ptica, golubova i akvarijskih ribica. 

Đozo ističe da ulažu velike napore da odu van BiH i predstave bh. autohtone vrste jer time predstavljaju i BiH. 

Anel Rahmanović iz Bihaća na izložbu je došao sa bihaćkim prevrtačima. 

"I stažista sam na državnoj izložbi. Uzgojom se bavim već deset godina, a počeo sam izlagati od 2008. Rođak mi je držao golubove pa sada i ja", kazao je Rahmanović.

Bihaćki prevrtač, ističe, razlikuje se od drugih golubova jer leti u jatima, neki padaju, a neki ne. 

"To je autohtona rasa u BiH. Postoji već duže od 50 godina", dodaje Rahmanović.

Fahrudin Đabija, predsjednik ptičarske sekcije u KS-u kazao je da nije prvi put da organizuju ovakvu izložbu. 

"Imamo kanarince boje, stasa, tigrice, mali milion kategorija od crvenih, bijelih, žutih, bakrenih, crnih, plavih...", ističe Đabija.

Govoreći o ljubavi prema pticama Đabija kaže da je kao mali, od sedme godine, imao dva kanarinca. 

"U ratu smo to malo preskočili ali poslije rata sam otišao u Crnu Goru na more i kada su moji otišli da se kupaju ja sam hodao po Budvi i tražio kanarinca da kupim. Uvijek tražimo novog kanarinca da ubacimo nove krvi, nešto što nam se sviđa", pojasnio je Đabija. 

Trenutno, dodaje, ima 80 kanarinaca na balkonu.