BiH
62

Izložba "Sarajevska Vijećnica - još jednom" svjedok mukotrpnom procesu obnove

Anadolija
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U obnovljenoj sarajevskoj Vijećnici, danas je postavljena izložba pod nazivom "Sarajevska Vijećnica - još jednom". Ista izložba bila je postavljena i 2011. godine. Tada je sav raskoš ovog objekta bio saglediv samo preko panoa. Njen autor naglašava kako će ovog puta ovo biti stalna postavka.

"Kada je izložba prvi put postavljena, Vijećnica je bila gradilište. I tada smo htjeli prikazati svu raskoš ovog objekta svim onima koji nisu imali prilike da znaju nešto više o njoj. Sada je izložba ponovo postavljena i bit će tu kao podsjetnik", riječi su autora izložbe Nedžada Mulaomerovića.

On naglašava kako izložba sada ima drugi kontekst. Ona je svjedok dugotrajnoj i mukotrpnoj obnovi objekta čija je kulturna i historijska važnost neprocjenjiva. Radeći na projektu, autori su došli u posjed mnogih autentičnih snimaka, čak i izvornog projekta prema kojem je Vijećnica građena.

Svi zainteresovani u novopostavljenoj izložbi, imaju priliku da se upoznaju sa bogatim historijatom Vijećnice. Na postavljenim panoima, u pisanoj i slikovnoj formi, građani imaju priliku vidjeti kako je Vijećnica nekada izgledala, kako je razorena, te kako je godinama trajala njena obnova.

Gradonačelnik Sarajeva, Ivo Komšić, u svom obraćanju prisutnima, naglasio je važnost ove izložbe.

"Svi se sjećamo 17. jula kada smo otvorili Vijećnicu za sve građane. Tada smo rekli da je ovo jedno zdanje koje ima više funkcija. Jedno od njih je i da se ovdje postavljaju izložbe. Ova izložba prikazuje rekonstrukciju Vijećnice u tri faze. Četvrta faza je ono što vidite, to je sada obnovljena Vijećnica, njen vanjski i unutrašnji", naglasio je Komšić. 

Gradonačelnik Sarajeva je također podsjetio  i kako je Vijećnicu, od njenog otvorenja do danas, posjetilo preko 15.000 ljudi. Budući da je postala jedna od glavnih atrakcija grada ali i cijele države, zbog velike zainteresovanosti, prema odluci nadležnih, ulaz u Vijećnicu, neće se naplaćivati sve do 15. augusta.

Projekat restauracije Vijećnice kao i njeno otvorenje, podržao je USAID u BiH.

"Zadovoljstvo mi je što sam sarađivao sa vlastima grada Sarajeva na jednom ovakvom projektu. Mi u USAID- u podržavamo i uvijek ćemo podržavati ovakve stvari. Smatramo kako BiH obiluje ljepotama, i ima toliko toga za pokazati svijetu. Očekujem u budućnosti da što više turista vidi sve te ljepote", kazao je zamjenik šefa misije USAID-a u našoj zemlje, Alexandar Bond.

Pored stalne postavke, njeni autori odvažili su se i na monografiju Vijećnice. Smatraju kako ovaj značajni objekat, nakon svih historijskih dešavanja, zaslužuje jedan takav dokument.