BiH
0

Izgubljene i nove pozicije: Baniki konačno diploma, Fakultetu reprogram poreskih obaveza

Piše: G. D.
Mile Banika
Mile Banika
Nakon što je iz trke za glavnog revizora Republike Srpske ispao zbog neodgovarajuće diplome, bivši v.d. direktora Poreske uprave RS Mile Banika upisao se na Ekonomski fakultet Univerziteta za poslovni inženjering i marketing u Banjoj Luci.

Predsjednik RS Milorad Dodik povukao je prije dvije godine prijedlog o imenovanju Mileta Banike za šefa Glavne službe za reviziju javnog sektora RS, nakon što je resorna skupštinska komisija dovela u pitanje njegovu fakultetsku diplomu. Dodik je tada ekspresno povukao prijedlog i u revizorsku fotelju postavio Duška Šnjegotu.

Banika, koji je godinama bio v.d. direktora Poreska uprave, trenutno radi kao savjetnik ministra finansija RS Zorana Tegeltije. Svojevremeno se na konkurs za nasljednika Boška Čeka prijavio sa diplomom Fakulteta za uslužni biznis iz Sremske Kamenice, sa zvanjem diplomiranog menadžera za sport. Fakultet za uslužni biznis, koji radi kao dio novosadskog Univerziteta "Educons“, Banika je upisao 2002, a završio 2003. godine.

Kako je, međutim, na konkursu za glavnog revizora bila neophodna diploma Ekonomskog fakulteta, Banika je ostao bez željenog mjesta, ali se nakon svega upisao kao student prvog semestra na Ekonomskom fakultetu banjalučkog Univerziteta za poslovni inženjering i marketing. Na istom tom fakultetu predaje i docent doktor Zoran Tegeltija i to predmet sa četvrte godine "Menadžment osiguranja“. Tegeltija je ujedno i član redakcionog odbora i član uredničkog tima časopisa "Anali poslovne ekonomije“ na ovom Univerzitetu.

Iz sekretarijata Univerziteta su nam rekli da "da se svi podaci o upisanim studentima na visokoškolskoj ustanovi dostavljaju Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske početkom svake školske godine“, tako da nismo dobili zvaničnu potvrdu o Banikinom studiranju. U Ministarstvu prosvjete i kulture RS, sa druge strane, kažu da "visokoškolske ustanove nisu obavezne da dostavljaju Ministarstvu spisak, već samo broj studenata".

Istovremeno, u Poreskoj upravi RS su nam potvrdili da su Univerzitetu za poslovni inženjering i marketing do daljeg reprogramirane poreske obaveze, ali nisu rekli zašto i koje. S obzirom na to da visokoškolska ustanova ne može imati velike poreske obaveze, osim poreza na lična primanja, postavlja se pitanje ko je, kako i zašto isposlovao reprogram poreskih obaveza ovog Univerziteta?