BiH
277

Izetbegović: Vrlo rado ćemo ući u koaliciju sa SBB-om i HDZ-om 1990

Piše: A. Džano
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U Centrali SDA u Sarajevu danas je zasjedao kolegij ove stranke. Nakon sastanka novinarima se obratio predsjednik SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je istakao da će ova stranka vrlo rado ući u koaliciju sa SBB-om i HDZ-om 1990.

Govorio je i o tekućim problemima sa izbjeglicama u Makedoniji i Srbiji, kao i položaju Bošnjaka u RS-u.

"Vijeće ministara BiH i Vlada FBiH trebaju hitno reagovati kako bi se uključili u humanitarnu pomoć izbjeglicama koje se preko Balkana kreću prema Evropi. Također, u pripremi je sjednica Predsjedništva SDA na kojoj ćemo razmotriti poziciju Bošnjaka u RS-u, napade na Bošnjake i probleme koji se gomilaju godinama", rekao je Izetbegović.

On je komentarisao sastanke koje je u proteklom periodu imao lider HDZ-a Dragan Čović sa liderima SNSD-a i SBB-a, Miloradom Dodikom i Fahrudinom Radončićem.

"SDA smatra da je rad Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH jako dobar. Ne stoje kritike da imamo neki poseban problem kada je u pitanju rad ovih dviju vlada. Naravno, stoji da moramo imati 50 ruku u Parlamentu FBiH, ali kao što znamo stvari idu naprijed. Pojačan koalicioni kapacitet bi sasvim dobro došao", dodao je Izetbegović.

Ponovio je da SDA ima potpisane sporazume sa Savezom za promjene i DF-om

"Mi kanimo ostati pri tome. Držimo se tih sporazuma osim naravno ako neke od tih stranaka same ne odluče izaći iz koalicije, kao što se desilo sa DF-om na federalnom nivou. SDA je nedavno potpisala i sporazum sa tri stranke na federalnom nivou i tu kanimo držati riječ i držati se tih sporazuma. Proširenje koalicije u smislu razgovora predsjednika HDZ-a, SNSD-a i SBB-a, koji bi, kako su rekli, dali jednu snažnu potporu stabilizaciji prilika u zemlji i reformskom kursu BIH, je sasvim dobro došla stvar", kazao je Izetbegović.

Istakao je da će SDA sa svojim koalicionim kapacitetima vrlo rado ući u proširenu koaliciju.

"Kako će se to odraziti na izvršnu vlast to u ovom slučaju ne bih nagađao. Ali ulaskom SBB-a i HDZ 1990 u vlast na federalnom nivou mi bi smo došli do dvotrećinske većine i mogli bi smo mijenjati i Ustav FBiH", rekao je Izetbegović.

Smatra da na državnom nivou neće biti velikih promjena u vlasti, ali da bi na federalnom nivou za SDA bilo dobro da uz sebe ima SBB i HDZ 1990.

Dodao je da nema naznaka kada bi se mogao sastati sa liderom SBB-a Fahrudinom Radončićem.

"Ali uradio bih to što prije, sigurno rado ću se odazvati", zaključio je Izetbegović.