BiH
0

Izetbegović smijenila Senku Mesihović-Dinarević

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktorica Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo Sebija Izetbegović smijenila je dugogodišnju šeficu Pedijatrijske klinike i uglednu doktoricu Senku Mesihović-Dinarević. Umjesto nje na mjesto šefa Pedijatrije imenovala je Edu Hasanbegovića.

Senka Mesihović-Dinarević potvrdila nam je informaciju o smjeni, ali i imenovanje Ede Hasanbegovića na mjesto šefa Pedijatrijske klinike UKCS-a. Ona nije željela komentarisati odluku Sebije Izetbegović.

Mesihović-Dinarević, koja je i sestra bivšeg direktora UKCS-a Rusmira Mesihovića, diplomirala je kao student generacije na Medicinskom fakultetu 1982. godine. Dobitnica je nagrade "Dr. Bogdan Zimonjić" i Zlatne značke "Hasan Brkić". Od 1982. godine zaposlena je na Dječijoj klinici u Sarajevu, a na poziciji šefice Pedijatrijske klinike nalazi se od 2003. godine.

Objavila je više od 205 radova u domaćim i stranim medicinskim časopisima. Izlagala je na brojnim domaćim i svjetskim skupovima. Autorica je 10 knjiga, sedam priručnika, recenzentkinja pet knjiga, mentorica u diplomskim radovima studenata pri Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i Sjedinjenim Američkim Državama, Visokoj zdravstvenoj školi i Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, kao i mentorica u brojnim magistarskim i doktorskim radovima.

Podsjećamo, Sebija Izetbegović, nekadašnja direktorica Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš", izabrana je početkom januara za direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Nova direktorica bila je jedini kandidat za ovu poziciju.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić demantovao je pisanja da je Edo Hasanbegović u bilo kakvoj rođačkoj vezi s njim.

"Riječ je o pravoj neistini kao djelu kampanje o izmišljenim rođačkim vezama", rekao je Zvizdić za Klix.ba.