Kako do građanske BiH?
20

Izetbegović: SDA trebaju prestati izjednačavati sa druge dvije nacionalne stranke

N. V.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Na konferenciji prije današnje sesije Kruga 99 govorio je lider Stranke demokratske akcije. On je naglasio da je do 1995. Bosna i Hercegovina bila građanska i da tome treba ponovo težiti, a da je jedan od ključnih faktora za vraćanje na takvo uređenje upravo SDA.

Na početku se prisjetio nedavno preminulih sarajevskih intelektualaca Davida Kamahija i Marija Pejića, a zatim je govorio o tome gdje je BiH po uređenju bila ranije i gdje je sada.

"BiH je do '95 bila unitarna država i koncipirana na građanskom principu i mislim da je taj okvir nešto što čuva duh BiH, štiti i omogućava opstanak i razvoj multietničke zajednice. Bez tog sistema polako gubimo duh, a to to je prijetnja i samoj BiH", kazao je on.

Govoreći o samom Dejtonskom sporazumu kazao je kako je on spriječio veće zlo: "Procijenjeno je da je bolje prihvatiti mehanizme koji su ponuđeni".

Zatim je govorio o samom terminu konstitutivni narodi za koji je kazao da je osnova za trojnu podjelu BiH.

"Problematičan je i sam prevod tog termina, ja sam ovih dana pisao visokom predstavniku i tražio da konačno nakon 25 godina dobijemo orignal Dejtonskog sporazuma i prevode. Sama riječ se ne može prevesti kao konstitutivni narodi. Država je postojala i prije nego što su ti narodi nastali", istaknuo je on.

Da li je vraćanje građanskog uređenja utopija ili moguća stvar?

"Sve što je normalno i stoji na dvije noge smatram da jeste moguće", kazao je on, te je dalje obrazložio na koji se način može postići građansko uređenje.

Ističe da "treba prevazići bespotrebne podjele koje oduzimaju snagu onome što možemo nazvati prograđanski, probosanski front".

"Po meni su to prograđanske stranke, SDA, međunarodna zajednica i međunarodne organizacije", rekao je Izetbegović.

Kako kaže, oni su ti koji moraju raditi koordinirano na jačanju svih faktora potrebnih za građansku BiH, a da im se moraju priključiti i lijevo orjentisane stranke koje se uporno sukobljavaju sa SDA, kao i nacionalne stranke u Republici Srpskoj koje se predstavljaju kao lijevo orjentirane.

"SDA trebaju prestati tretirati na način da je izjednačavaju sa druge dvije nacionalne stranke. SDA jeste utemeljena u bošnjačkom narodu i ona brani interes tog naroda na jedan proevropski način. SDA je najjača bosanska stranka, mi smo jači od SNSD-a i HDZ-a kad saberu ruke. Potrebna je saradnja građanskih subjekata sa SDA, potreban je prodor građanstva", njegov je zaključak.

Još dodaje, da i SDA treba napraviti nove iskorake od nacionalne ka multietničkoj stranci.