BiH
571

Izetbegović: Referendum o Danu RS-a je probni balon za referendum o otcjepljenju

Piše: A. P.
Bakir Izetbegović (Foto: Klix.ba)
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Današnji kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) održan u Sarajevu kao glavnu temu imao je najavu referenduma o Danu Republike Srpske, a lider ove stranke Bakir Izetbegović kazao je kako ova odluka predstavlja klasično kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Kolegij SDA smatra da najavljeni referendum, odnosno odluka Narodne skupštine RS predstavlja najflagrantnije kršenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma od vremena kad je on potpisan. Ovo je prvi ozbiljan i organizovan pokušaj organizacije antidejtonskog referenduma u RS-u. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izjavio da će prije ili kasnije biti organizovan i referendum o samoopredjeljenju ovog entiteta, a na prošlogodišnjem Kongresu SNSD-a usvojena je deklaracija pod nazivom 'Slobodna i samostalna budućnost i odgovornost' u kojoj se Skupština RS poziva da tokom 2018. godine raspiše referendum o samostalnom statusu RS"

Izetbegović je posljednji korak u tom pravcu, referendum zakazan za 25. septembar ove godine, nazvao "probnim balonom za referendum o otcjepljenju RS-a u BiH".

"Početak rušenja mirovnog sporazuma prihvaćenog u Dejtonu prije 20 godina je početak rušenja mira u BiH i to se planira učiniti 25. septembra ove godine. A rušenje mirovnog sporazuma će neumitno voditi rušenju mira u BiH i vjerovatno u ovom dijelu Evrope, a to se planira učiniti 2018. godine.

Političke snage u RS-u predvođenje Miloradom Dodikom optužio je da rušeći vladavinu zakona, Ustav i državne institucije zemlju vode u bezakonje, haos, anarhiju i nesigurnost.

"Oni to rade već godinama vrlo aktivno, vrijeđajući i provocirajući predstavnike domaćih institucija, OHR i ambasadore zemalja članica Vijeća za implementaciju mira. Odgovor je nikakav ili mlak. Domaće i strane institucije zadužene da štite Ustav BiH, teritorijalni integritet zemlje, vladavinu zakona i suverenitet državnih institucija svojom pasivnošću i nečinjenjem onoga što su dužni učiniti i poduzeti ohrabruju snage destrukcije", izjavio je danas Izetbegović.

Stoga je Kolegij SDA pozvao da se snage zakona energično i odmah suprotstave snagama bezakonja.

"U BiH ne može doći do mirnog razlaza, neka se niko time ne zamajava. U BiH ne može doći ni do kakvog razlaza, ali može doći do konflikata i sukoba", poručio je lider SDA.