BiH
18

Borenović o referendumu: Dižu se bespotrebne tenzije

SRNA
Branislav Borenović (Foto: Arhiv)
Branislav Borenović (Foto: Arhiv)
Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da se oko referenduma, koji će biti održan 25. septembra u Republici Srpskoj, dižu bespotrebne tenzije, jer tu nema nikakve opasnosti za BiH, niti je on usmjeren protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma.

On je rekao novinarima u Banjoj Luci da nema nikakve potrebe da se dižu političke tenzije u vezi sa referendumom i da treba prestati sa skupljanjem jeftinih političkih poena, kao što se to čini u jednom dijelu političke scene u BiH.

Osvrćući sa i na jučerašnju izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića o referendumu, Borenović je poručio da je to "bespotrebna, pomalo paranoična izjava od nekog ko je najzaslužniji što imamo referendum, jer da nije bilo Izetbegovićeve apelacije Ustavnom sudu BiH, ne bi bilo ni referenduma".

"Na referendumu tražimo samo stav građana o 9. januaru kao Danu Republike i ne postoji nikakva namjera za održavanjem nekog trećeg referenduma, jer drugi referendum je izglasan u Narodnoj skupštini /o Sudu i Tužilaštvu BiH/", dodao je Borenović.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović jučer je rekao da je referendum o Danu Republike uvod u referendum o otcjepljenju, te da je usmjeren protiv Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da nosi opasnost po mir u BiH.