BiH
70

Izetbegović: Presuda u slučaju "Pilav" je protiv BiH, ali u suštini u korist BiH

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
U Sarajevu će večeras biti održana redovna sjednica Predsjedništva SDA, a uoči sjednice novinarima se ispred sjedišta stranke obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

On je komentirao današnju presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu kojom je potvrđeno da je BiH Ilijazu Pilavu uskratila ljudska prava time što mu nije dozvolila da se kao Bošnjak iz Republike Srpske kandidira za člana Predsjedništva BiH.

"To je bila presuda protiv Bosne i Hercegovine, a u suštini u korist Bosne i Hercegovine, u sinergiji sa presudom Sejdić-Finci. Ustvari se radi o implementaciji presude u vezi konstitutivnosti naroda. Mislim da ćemo na jesen, nakon lokalnih izbora, biti u prilici i kapacitetu da riješimo sve ove presude zajedno, gdje se time faktički osigurava ravnopravnost i konstitutivnost svih naroda i svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine“, kazao je Izetbegović i dodao kako će se na sjednici Predsjedništva SDA govoriti o nizu tema: popisu, prilagodbi SSP-a, Mostaru itd.

Na upit novinara u vezi sastanka o Mostaru na kojem su trebali učestovati Izetbegović, Čović i Radončić, a do kojeg nije došlo, Izetbegović je kazao kako nije bio najavljen sastanak na nivou predstavnika stranaka, te kako očekuju da se to riješi na lokalnom nivou.

"Mislim da ćemo morati da pričekamo da oni koji žive u Mostaru nađu rješenje“, rekao je Izetbegović.

Na upit novinara kako komentariše izjavu visokog predstavnika za BiH Valetina Inzka o tome kako su glavni krivci za stanje u Mostaru SDA i HDZ, Izetbegović je odgovorio: "Nemam komentara.“