BiH
115

Izetbegović podnio zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora između države i RS-a

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović podnio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje ustavnopravnog spora sa entitetom Republika Srpska zbog odluke o raspisivanju entitetskog referenduma koju je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 15. jula 2016. godine.

Spor je prouzrokovan kršenjem ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenjem obaveze entiteta Republika Srpska da poštuje Ustav BiH, u vezi sa konačnom i obavezujućom prirodom odluka Ustavnog suda BiH u smislu člana VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine te princip pravne države i demokratskog poretka u smislu člana I/2. Ustava BiH, navodi se u saopćenju.

Ustav Bosne i Hercegovine nadređen je svim pravnim aktima entiteta Republika Srpska u smislu člana III/3.b) Ustava BiH. Ustavni sud BiH je u svojoj konačnoj i obavezujućoj odluci broj U-3/13 zaključio da "9. januar" ne može biti određen za Dan Republike Srpske. Samim tim, sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske i postupak njenog provođenja krše Ustav Bosne i Hercegovine i obavezujuće međunarodno pravo za Bosnu i Hercegovinu. Zaštita oba ova aspekta ustavno-pravnog sistema i poretka Bosne i Hercegovine prvenstvena je obaveza državnih institucija Bosne i Hercegovine.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović stoga je zatražio od Ustavnog suda BiH da utvrdi da je sporna odluka Narodne skupštine Republike Srpske protivna članu I/2. i članu VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine te da istu stavi van snage, kao i da obaveže Narodnu skupštinu Republike Srpske da preduzme sve aktivnosti kojima će se anulirati sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na toj odluci Narodne skupštine Republike Srpske, istaknuto je u saopćenju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je od Ustavnog suda BiH zatražio da donese privremenu mjeru obustavljanja primjene sporne odluke Narodne skupštine Republike Srpske do konačne odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine po njegovom zahtjevu.