BiH
5

Izetbegović pisao Lagumdžiji u vezi s rezolucijom o Siriji

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Bakir Izetbegović (Foto: Anadolija)
Povodom stava koji je Bosna i Hercegovina zauzela na današnjem glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o prijedlogu rezolucije o stanju u Siriji, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji uputio pismo.

"Poštovani ministre Lagumdžija, Vezano za Vaše akte u kojima ste od Predsjedništva Bosne i Hercegovine tražili stav o prijedlogu rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o situaciji u Siriji, obavještavam Vas da je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine već ranije zauzelo jasan stav o situaciji u Siriji, te da taj stav ostaje nepromjenjen i da se zadržava kontinuitet tog stava i u odnosu na predloženu rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zauzelo stav i izdalo instrukciju da Bosna i Hercegovina, kao nestalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, glasa za sankcionu rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija o Siriji 4. novembra 2011. godine.

Predsjedništvo je pomenuti stav zauzelo punim konsenzusom sva tri člana Predsjedništva. U skladu sa tim stavom Predsjedništva, Bosna i Hercegovina je 17. februara 2012. godine glasala i za usvajanje rezolucije Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 66/253, kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Siriji i poziva na prekid nasilja, te se potom pridružila i izjavi Evropske unije na debati Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, održanoj 25. jula 2012. godine, u kojoj izjavi je tretirana i aktuelna situacija u Siriji.

Nakon primitka Vašeg akta od 27. jula zakazao sam vanrednu sjednicu Predsjedništva, kako bi članovi Predsjedništva mogli razmotriti predloženu rezoluciju Generalne skupštine te blagovremeno usaglasiti eventualne promjene ranije zauzetog stava o situaciji u Siriji.

S obzirom da ta sjednica nije održana zbog odsustva druga dva člana Predsjedništva, Predsjedništvo nije moglo usaglasiti nikakvu promjenu ranije zauzetog stava o situaciji u Siriji.

Taj stav, stoga, ostaje nepromijenjen i na snazi je, sve dok Predsjedništvo ne odluči drugačije, odnosno dok Predsjedništvo ne usaglasi i ne zauzme drugačiji stav. Imajući u vidu da predložena rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija suštinski ne odstupa od niti izlazi iz okvira rezolucija Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine čije usvajanje je Bosna i Hercegovina podržala 10. oktobra 2011. godine i 12. februara 2012. godine, nego sadrži skoro iste elemente kao i te rezolucije, ranije zauzeti stav Predsjedništva se bez sumnje odnosi i može biti primjenjen i na predloženu rezoluciju Generalne skupštine.

Nadalje, u Vašim gore navedenim aktima informisali ste Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da Evropska unije ima jedinstven stav o predloženoj rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o situaciji u Siriji, odnosno da će sve članice Evropske unije kosponzorirati tu rezoluciju i glasati za njeno usvajanje.

Prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina ima obavezu da usaglašava svoje vanjskopolitičke stavove sa vanjskopolitičkim stavovima Evropske unije, a Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je već ranije iskazalo jasno opredjeljenje i zauzelo načelan stav da će Bosna i Hercegovina pratiti vanjskopolitičke stavove Evropske unije onda kada o tim stavovima postoji konsenzus unutar Evropske unije.

Kao Predsjedavajući Predsjedništva imam obavezu i odgovornost da osiguram da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine izvršava svoju ustavnu obavezu da vodi vanjsku politiku te da blagovremeno zauzima stavove i upućuje instrukcije Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Također, imam odgovornost da osiguram kontinuitet i integritet u vođenju vanjske politike Bosne i Hercegovine .

Imajući u vidu naprijed navedeno, a na osnovu ovlasti koje kao Predsjedavajući Predsjedništva po Poslovniku o radu Predsjedništva Bosne i Hercegovine da zastupam stavove Predsjedništva o značajnim pitanjima pred javnosti i pred drugim institucijama u Bosni i Hercegovini i u inostranstvu, ovim putem Vas obaviještavam da stav Predsjedništva Bosne i Hercegovine o situaciji u Siriji ostaje nepromijenjen, te da je, u skladu sa tim stavom, potrebno da Stalnoj misiji Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama dostavite instrukciju da u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija danas glasa za usvajanje predložene rezolucije o situaciji u Siriji, navodi se u pismu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.