BiH
346

INTERVJU / Izetbegović: Nema razloga za Vučićevu zabrinutost za BiH, slijedi temeljito pospremanje u SDA

Razgovarao: Jasmin Hadžiahmetović
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i kandidat SDA za ovu funkciju i na predstojećim izborima, u razgovoru za portal Klix.ba govori o dosadašnjem dijelu predizborne kampanje, očekivanjima od predstojećih izbora, njegovom učinku u protekle četiri godine, planovima u Stranci demokratske akcije...
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Gospodine Izetbegoviću, ako je suditi prema anketi portala Klix.ba, vi ćete i u naredne četiri godine obavljati dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Dobili se 31,75 posto glasova anketiranih. Kako to komentarišete?

Raduje me velika podrška koju sam dobio od čitalaca vašeg portala. Pobjeda u anketi Klix.ba je, također, pokazatelj osavremenjavanja SDA, sve snažnijeg interesa i prisutnosti u društvenim mrežama naših aktivista i simpatizera. Društvene su mreže razbile monopol na informaciju konvencionalnih medija od kojih su neki odavno prestali biti izvorom valjane informacije. Upravo preko mreža su do čitalaca dolazile informacije o mojim aktivnostima, o uspješnim apelacijama prema Ustavnim sudu, o investicijama i kreditima koje sam osigurao za bh. privredu, o uspješnim kontaktima sa nizom državnika u svijetu. Ovakve informacije su od strane drugih medija, pa i javnih servisa, često ignorisane, ili krivo predstavljane.

Do izbora je ostalo još šest dana. Da li ste zadovoljni Vašom predizbornom kampanjom i reakcijom ljudi na terenu?

Veoma sam zadovoljan kampanjom. Ovakav interes i posjećenost skupova SDA nismo imali od 1990. godine. Nazire se nadmoćna pobjeda stranke i obnova mog mandata u Predsjedništvu BiH. Razlog tome je sve ono što je SDA u protekloj četvrtini vijeka, u najturbulentnijem historijskom dobu za BiH, uradila za ovu zemlju i narod, ali i ono što su druge stranke u posljednjih osam godina obećale, pokušale, i nisu uradile. Parola "Sa jakom SDA – jaka je i BiH" je naprosto realnost potvrđena kroz vrijeme. SDA posjeduje referencu i historijska postignuća neuporediva za bilo kojom drugom strankom u zemlji. Svaku svoju zadaću smo ispunili, a sve su to bili istorijski projekti, zato narod vjeruje da ćemo ispuniti i ovu koju sad preuzimamo. A to je, uz očuvanje integriteta zemlje i dalje jačanje države BiH, snažno fokusiranje na obnovu ekonomije, investiranje, intenzivno zapošljavanje.

Nedavno je objavljen predizborni video spot u kojem Amerikanci pozivaju građane da "glasaju ili trpe". Mnogi su ga protkomentarisali kao spot usmjeren protiv dvije stranke, SDA i SDP-a. Kako ste ga vi protumačili i kako komentarišete njihovu ulogu u cijelom predizbornom procesu?

I mi pozivamo glasače da glasaju i da ne trpe. Prije svega da ne trpe opasan zastoj u reformskom procesu i zastoj u obnovi ekonomije. U periodima kad je SDA imala podršku glasača, kad je imala dovoljno ruku u parlamentima i dovoljno ministara u vladama, ova dva procesa su snažno napredovala. Da budem još precizniji, kada su sarađivali predstavnici SDA i međunarodne zajednice, naročito SAD, tad su stvari u ovoj zemlji išle naprijed. Znaju dobro predstavnici međunarodne zajednice šta smo sve poduzimali mi iz SDA da budu riješena pitanja koja nas koče na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu, a znaju i ponašanje većine drugih relevantnih stranaka u BiH. Ako žele dobro ovoj zemlji, ako žele stabiliziranje prilika na Balkanu, neka se i oni raduju uspjehu SDA.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Govoreći na Forumu o sigurnosti koji se održava u Beogradu, premijer Srbije Aleksandar Vučić je kazao da "ima neke strahove u vezi Bosne i Hercegovine" ne precizirajući čega se boji. Koju biste poruku uputili premijeru Srbije?

Ne znam na šta je Vučić mislio, ali najbolje je da se svako brine za svoju zemlju, svako ima dovoljno svojih problema da bi se bavio tuđim brigama. Nema razloga za bilo čiju zabrinutost za BiH, ovo je neuništiva zemlja i narod, a glavni problemi su odavno iza nas.

Preseljenjem rahmetli Sulejmana Tihića na ahiret, Stranka demokratske akcije je ostala bez čelnog čovjeka. Na proljeće 2015. bit će održan Kongres Stranke na kojoj će biti izabran novi predsjednik. Kako će stranka do tada funkcionisati? Možemo li očekivati prijevremeni Kongres stranke na kojem će biti izabran čelni čovjek SDA?

Potreban nam je pravi kongres, temeljito pospremanje u SDA. A takav proces će trajati mjesecima, vjerovatno od Nove godine do 26. maja 2015. Nećemo praviti nove improvizacije, izbor samo čelnog čovjeka. Imamo ozbiljno rukovodstvo koje može voditi stranku do kongresa koji će pružiti šansu novim, mladim osobama. Upravo u tome vidim svoju misiju, svoju osnovnu obavezu - omogućiti snažno zanavljanje SDA. Uz iskusne SDA prvoborce uvesti mlade, odlično obrazovane, brzomisleće ljude i žene, energične i ambiciozne. Arhitekt sam i vizueliziram stvari - modernu Bosnu vidim kao dobro preuređenu, moderniziranu bosansku kuću. Sačuvati stare, debele zidove, sve ostalo ugraditi novo. Zar nije lijepo vidjeti najmoderniji TV uz stari kamin i orijentalni tepih? Stranka je alat kojim se popravlja stanje u državi i društvu. Prvo treba popraviti alat.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Na Općim izborima 2010. godine dobili ste nešto više od 160 hiljada glasova. Mislite li da ćete na ovim izborima dobiti više i zbog čega?

Moraću dobiti više, bez 200.000 glasova se ovaj put neće moći pobijediti. Dobit ću te glasove jer sam mnogo radio, prošle godine sam bio par dana na godišnjem odmoru, ove godine nisam odmarao nikako. I rezultati tog rada su sasvim vidljivi i mjerljivi, čak i brojkama. Apelacijama koje sam uputio Ustavnom sudu su spašene stotine hiljada državljanstava, investicijama i povoljnim kreditima koje sam osigurao otvorene su hiljade novih radnih mjesta. Bio sam veoma aktivan u međunarodnim odnosima, sreo sam skoro sve bitne lidere u Evropi i SAD, vraćao BiH u fokus njihovog interesovanja. Odnosi u regionu su stabilizirani, moja posjeta Beogradu zajedno sa kolegom Radmanovićem je stavila odnose BiH i Srbije na prave tračnice. Bio sam i veoma aktivan i prisutan na terenu nakon katastrofalnih poplava i te aktivnosti ostavljaju vidljiv trag diljem BiH.

U protekle četiri godine SDA je koalirala sa SDP-om na Federalnom nivou. Ukoliko stranka čiji ste zamjenik predsjednika pobijedi na Općim izborima, možemo li u Federaciji BiH ponovo očekivati koaliciju SDA-SDP?

Koaliraćemo sa strankama kojima narod da povjerenje, sa onima koje osvoje najveći broj glasova. Nisam uvjeren da će SDP biti od tih.

Ukoliko nastavite obnašati dužnost bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i u naredne četiri godine, sa koja dva predstavnika/ce iz druga dva naroda biste voljeli sarađivati?

Zemlji je potrebna garnitura lidera koja će imati snage da se izvuče iz začaranog kruga međunacionalnog nepovjerenja, međusobnog prepucavanja i populističkog dodvoravanja samo jednoj glasačkoj grupaciji. Treba nam set lidera koji će raditi za cijelu naciju, cijelu BiH. Nadam se da će sva tri člana budućeg Predsjedništva BiH biti dio te grupe. Personalno neću nikoga preferirati, jer to može biti kontraproduktivno.