BiH
212

Izetbegović: Čudi me Čovićeva reakcija, pravi bespotrebne probleme

FENA
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bakir Izetbegović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Navodi lidera HDZ i člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića prema kojim sporazum o mehanizmu koordinacije ignoriše kantone nisu tačni, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

"Pozicija kantona nije promijenjena, i oni su, u skladu s ranijim rješenjima iz mehanizma koordinacije, jednako zastupljeni u okvirima svojih ustavnih nadležnosti. S gospodinom Čovićem sam, prije sastanka u Istočnom Sarajevu, imao konsultacije i dogovorili smo se šta je prihvatljivo a šta ne. Stoga me čudi njegova reakcija. Umjesto da pozdravi dogovor, on počinje praviti bespotreban problem oko toga", izjavio je za Fenu predsjedavajući Izetbegović.

Čović je kritizirao jučer postignuti dogovor Izetbegovića i predsjednika Republike Srpske i SNSD-a Milorada Dodika o Mehanizmu koordinacije.

"Problemi koje sada rješavamo na putu evropskih integracija u dobroj mjeri su proizašli iz činjenice da je Dragan Čović insistirao na predavanju preuranjene i nedozrele aplikacije za članstvo u EU. Od tada sam lično mnogo i predano radio da naknadno obezbijedimo kredibilitet naše aplikacije. Ispregovarana je adaptacija SSP, postignut je dogovor o mehanizmu koordinacije. Reakcije iz EU pokazuju da smo postigli dobra rješenja", ističe Izetbegović.