Zasjedanje Generalne skupštine UN
2

Izetbegović bio na prijemu kod Obame

Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović se na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku sastao sa premijerom Kuvajta, predsjednikom Generalnog nacionalnog kongresa Libije, te prisustvovao prijemu koji je organizovao predsjednik SAD-a Barack Obama.
Bakir Izetbegović sa Michelle i Barckom Obamom
Bakir Izetbegović sa Michelle i Barckom Obamom
Izetbegović je jutros prisustvovao otvaranju generalne debate 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a sinoć je prisustvovao prijemu koji su predsjednik Sjedinjenih Američkih Država i njegova supruga priredili u čast šefova vlada i država koji učestvuju u generalnoj debati.

Na marginama generalne debate 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se u utorak sa premijerom Kuvajta, šeikom Jaberom Mubarakom Al-Sabahom.

Poboljšanje ekonomske saradnje s Kuvajtom

Tokom susreta razgovarano je o ukupnim odnosima dvije države, s posebnim akcentom na poboljšanje ekonomske saradnje.

Konstatovano je da su ukupni odnosi između Kuvajta i Bosne i Hercegovine izvanredni, te da narodi obje zemlje gaje najljepša uzajamna osjećanja.

Sagovornici su se složili da postoji značajan prostor za unapređenje odnosa na ekonomskom i investicionom planu.

Zahvalivši za čvrstu političku podršku i velika investiciona ulaganja Kuvajta u Bosni i Hercegovini u proteklom periodu, predsjedavajući Izetbegović je izrazio interes za još snažniji investicioni angažman Države Kuvajt u Bosni i Hercegovini, te je prezentovao mogućnosti za kuvajtska ulaganja u razvojne projekate u našoj zemlji.

Naglasio je da u Bosni i Hercegovini postoje naročiti veliki potencijali za razvoj turizma i poljoprivrede, te da bi zajednička ulaganja u projekte u tim oblastima bila od strateškog značaja i obostrane koristi za obje države. U tom smislu, Izetbegović je posebno istakao izgradnju sistema navodnjavanja poljoprivrednih površina kao ključni preduslov za dalji razvoj poljoprivrede u našoj zemlji. On je također naglasio da bi naša zemlja mogla izvoziti u Kuvajt u daleko većoj mjeri prehrambene proizvode, vodu, ljekovito bilje, drvo, farmaceutske i druge proizvode.

Pozdravljajući investiciju Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj u Projekat "Autoput Kakanj - Donja Gračanica", u iznosu od 60 miliona, predsjedavajući Izetbegović je izrazio uvjerenje da će kuvajtski investitori pronaći interes i za finansiranje drugih dionica na Koridoru 5c.

Predsjedavajući Izetbegović je pozvao kuvajtskog premijera da posjeti Bosnu i Hercegovinu, kako bi razmotrio ove i druge investicione mogućnosti.

Izetbegović sa Jaberom Mubarakom Al-Sabah
Izetbegović sa Jaberom Mubarakom Al-Sabah
Premijer Al-Sabah je izrazio čvrsto opredjeljenje Kuvajta da nastavi pružati snažnu podršku ekonomskom razvoju naše zemlje i jačanje saradnje sa Bosnom i Hercegovinom na svim poljima.

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Države Kuvajt, stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenih nacijama Mirsada Čolaković, te savjetnici članova Predsjedništva BiH Nevena Lučić i Damir Bećirović.

Libija i BiH prijateljske zemlje

Na marginama generalne debate 67. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sastao se u utorak sa predsjednikom Generalnog nacionalnog kongresa Libije Mohamedom Yousefom el-Magariafom koji obavlja dužnost predsjednika Libije u prijelaznom periodu do izrade i usvajanja ustava i provođenja općih izbora.

Tokom srdačnog razgovora, zajednički je konstatovano da Bosnu i Hercegovinu i Libiju vežu decenije duge saradnje, posebno ekonomske, te da je ta saradnja jako zbližila narode dvije prijateljske zemlje.

Predsjednik Magariaf je izrazio zahvalnost za snažnu podršku koju su Bosna i Hercegovina, te predsjedavajući Izetbegović lično, pružili demokratskim aspiracijama libijskog naroda tokom nestalnog članstva naše zemlje u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija. Predsjednik Magariaf je posebno istakao glasanje Bosne i Hercegovine za rezoluciju Vijeća sigurnosti 1973, kojom je uspostavljena zona zabrane letova nad Libijom i dato ovlaštenje za upotrebu svih nužnih sredstava za zaštitu civila u Libiji, ocijenivši da je to bio historijski potez Bosne i Hercegovine, čiji glas je bio od presudnog značaja za usvajanje rezolucije i realizaciju težnji libijskog naroda da se oslobodi Gadafijeve diktature i preuzme sudbinu svoje zemlje u vlastite ruke.

Izetbegović je čestitao predsjedniku Magariafu izbor na najveću funkciju u državi, poželjevši mu uspjeh u vođenju libijskog naroda ka mirnom i prosperitetnom razvoju. Predsjedavajući Izetbegović je također čestitao predsjedniku Magariafu uspjeh libijske revolucije, provođenje izbora za Generalni nacionalni kongres i prijenos vlasti sa Prijelaznog nacionalnog vijeća na Generalni nacionalni kongres, ističući nadu i želju da Libija izvrši uspješan prijelaz od revolucije ka stabilnom razvoju.

Interes da bh. firme nastave rad u Libiji

Magariaf je također zahvalio za prijem nekoliko stotina libijskih ranjenika na liječenje u našoj zemlji.

Naglasivši da su libijsko rukovodstvo i narod pokazali veliku mudrost u prijelaznom periodu nakon revolucije, predsjedavajući Izetbegović je podvukao da je Bosna i Hercegovina čvrsto opredijeljena da nastavi pružati snažnu podršku Libiji u okviru svojih mogućnosti, posebno ističući spremnost naše zemlje da stavi na raspolaganje libijskom narodu svoja iskustva stečena u poslijeratnom periodu, u oblastima za koje Libija pokaže interes.

Izetbegović sa Mohamedom Yousefom el-Magariafom
Izetbegović sa Mohamedom Yousefom el-Magariafom
Izetbegović je izrazio snažan interes da naše firme nastave radove na svojim projektima koji su prekinuti tokom revolucije, te da se poveća broj i obim radova naših firmi u Libiji, posebno u sektorima građevinarstva, energetike, poljoprivrede i zdravstva. Predsjedavajući Izetbegović je ponudio da kompanije iz naše zemlje koje imaju dugo iskustvo poslovanja u Libiji pruže pomoć u obnovi Libije.

Sagovornici su se složili da u predstojećem periodu treba intenzivirati odnose na najvišem nivou, te pristupiti unapređenju odnosa na svim poljima, a da je u tom smislu potrebno hitno pokrenuti rad zajedničkog mješovitog komiteta.

Predsjedavajući Izetbegović je pozvao predsjednika Magariafa u posjetu Bosni i Hercegovini, što je on srdačno prihvatio, pozvavši predsjedavajućeg Izetbegovića da u predstojećem periodu posjeti Libiji.

Sastanku su prisustvovali i ministar vanjskih poslova Libije, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, stalna predstavnica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenih nacijama Mirsada Čolaković, te savjetnici članova Predsjedništva BiH Nevena Lučić i Damir Bećirović.

Obraćanje predsjedavajućeg Izetbegovića Generalnoj skupštini UN-a predviđeno je za 27. septembar.