BiH
3

Izbori u BiH: Rođak Ratka Mladića dobio samo 10 glasova

Anadolija
Zdravko Mladić, bliski rođak optuženika za genocid na Bošnjacima Ratka Mladića, dobio je tek 10 glasova na proteklim lokalnim izborima u Kalinoviku.

Iako su u pojedinim dijelovima Republike Srpske osuđeni ratni zločinci dobili veliku podršku birača, Zdravko Mladić se, očito, nije okoristio naslijeđem svog mnogo poznatijeg rođaka kojem se sudi u Haškom tribunalu.

Zdravka Mladića je za Skupštinu općine Kalinovik kandidirala koalicija "Napredna Srpska" koju čine Srpska radikalna stranka Republike Srpske i Srpska napredna stranka. Ova koalicija je osvojila tek 49 glasova u Kalinoviku i jedva je uspjela prijeći izborni cenzus.

Inače, u Božanovićima kod Kalinovika, rodnom mjestu Ratka Mladića, nema mnogo članova porodice Mladić. Kako su nam kazali u Kalinovku, svi Mladići u ovom kraju su bliski rođaci.

Zdravko Mladić je i ranije bio politički aktivan. Kada je u maju prošle godine Ratko Mladić bio uhapšen, njegovi rođaci, pa i ovaj, otvoreno su iznosili "ogorčenje jer se i Srbi raduju Ratkovom hapšenju".

Kako je agencija Anadolija ranije objavila, nosilac liste Srpske demokratske stranke (SDS) i osuđeni ratni zločinac Blagoje Simić osvojio je u Šamcu 527 glasova na izborima sa Skupštinu općine Šamac, osuđeni razni zločinac Simo Zarić imao je 96 glasova u istom gradu, dok je nosilac liste SDS-a u Zvorniku i ratni načelnik te općine Branko Grujić, koji je bio osuđen na šest godina zatvora za ratne zločine, na ovogodišnjim izborima osvojio 1.523 glasa.

Gojko Kličković, bivši premijer RS kojem se sudi za ratne zločina nad Bošnjacima, pobjednik je u utrci za načelnika Krupe na Uni, gdje je osvojio 650 glasova.