BiH
0

Izbori se odvijaju bez problema

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Izborni proces na 246 biračkih mjesta otvorenih jutros u osam bh. općina odvija se u skladu s planiranom dinamikom, potvrđeno je Feni u općinskim izbornim komisijama.

Radi se o prijevremenim izborima za načelnike općina Bihać, Srbac, Odžak/Vukosavlje, Srebrenik, Kalesija/Osmaci, Šekovići, Orašje/Donji Žabar i Vogošća.

U općinskim izbornim komisijama napominju kako su sva biračka mjesta otvorena jutros u 7 sati te da je sve proteklo bez problema.

Centralna izborna komisija BiH raspisala je prijevremene izbore u općinama Šekovići i Kalesija/Osmaci zbog opoziva načelnika, a u preostalih šest općina nakon prestanka mandata načelnika koji su preuzeli mandate osvojene na Općim izborima 2010. godine.

Na prijevremenim izborima učestvuje 25 kandidata, a pravo glasa u ovih osam općina ima ukupno 145.226 birača.

U Centralni birački spisak zaključno s danom 27. decembra 2010. godine u spomenutih osam općina upisano je ukupno 145 226 birača (redovnih 143713, odsustvo 231, osobno 286 i pošta 996).

Procijenjeno je da će prijevremeni izbori koštati oko 65.000, a finansiraju ih općine iz vlastitih budžeta.

Na Prijevremenim izborima za načelnike općina Bihać, Srbac, Odžak/Vukosavlje, Srebrenik, Kalesija/Osmaci, Šekovići, Orašje/Donji Žabar i Vogošća sudjeluje 25 kandidata od kojih tri nezavisna, a ostalih 22 su kandidati iz sedam bh. političkih stranaka.

Prema podacima CIK-a BiH, kandidati za načelnika općine Bihać su Rabija Malkoč (SDUBiH), Emdžad Galijašević (SDA), Albin Muslić (SDPBiH) i Amsal Ibrahimpašić (SBBBiH); za načelnika općine Srbac Živko Mikulić (SNSD) i Drago Ćirić (SDS); za načelnika općine Odžak/Vukosavlje Borislav Rakić (SNSD) i Elvir Hadžiomerović (SDA); za načelnika općine Orašje/Donji Žabar Stevo Stević (SNSD), Savo Jovičić (nezavisni kandidat) i Željko Marjanović (SDS).

Kandidati za načelnika općine Srebrenik su Ibrahim Bajraktarević (nezavisni kandidat), Mehmed Bajrektarević (SDA), Sanel Buljubašić (SDP) i Novalija Ibrahimović (SBBBiH); za načelnika općine Kalesija/Osmaci Branislav Bošković (SNSD), Mirzet Alić (SDA), Kajo Čabrić (nezavisni kandidat) i Ljubo Petrović (SDS); za načelnika općine Šekovići Momir Ristić (SNSD) i Željko Ristić (SDS) i za načelnika općine Vogošća Edin Smajić (SDA), Rešad Džindo (SDP), Dženan Redžo (SBBBiH) i Senada Kasumagić (Naša stranka).