Nakon dojave o bombi
0

Izabrani delegati za Dom naroda FBiH iz Skupštine SBK

SRNA
Travnik
Travnik
Konstitutivna sjednica Skupštine Srednjobosanskog kantona (SBK) nastavljena je danas poslije podne, nakon što je kontradiverzionim pregledom policije utvrđeno da je dojava o postavljenoj bombi bila lažna.

Sjednica Skupštine na kojoj bi trebalo da budu imenovani delegati u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te formirana nova vlast, počela je jutros u 10.00 sati, aprekinuta u 16.40 sati nakon dojave da je u Sali opštine gdje se sjednica održava postavljena eksplozivna naprava.

Predsjednica Kluba Bošnjaka Halima Crnica iznijela je,  pozivajući se na poslovnik, zaključak i za govornicom rekla  da je 16 poslanika potpisalo razrješenje predsjedavajućeg Skupštine SBK Mirka Batinića radi prekoračenja ovlaštenja, te da je na njegovo mjesto ovlašten poslanik Nikola Simić.

Ona je istakla da su poslanici svojim potpisom potvrdili da žele nastavak sjednice. Nakon toga poslanici dva HDZ-a ostali su u velikoj sali gdje se sjednica i održava, dok su svi ostali otišli u malu salu da nastave sjednicu.

Prema riječima predsjednika Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića, ovo je početak nove situacije koju ovaj kanton nije zapamtio.

On je dodao da se neće miriti s tim, da će preduzeti sve što je u njihovoj moći da putem demokratskih institucija ove države dokažu da je ova sjednica imala potpuno nelegalan tok i da se tako i završila. 

Klub Hrvata odmah na početku sjednice zatražio je njen prekid, a Josip Kvasina, predsjednik Kluba Hrvata rekao je da se ne osjeća sigurno, jer ima indicija da neko onemogućava da se radi punim kapacitetom.
I pored toga što su se pozivali na pravo zaštite vitalnog nacionalnog interesa, Kvasina je zatražio i zaštitu policije, te da svi napuste sjednicu, a da samo poslanici ostanu.

Sjednica Skupštine je nastavljena pod predsjedavanjem Nikole Simića. Dva HDZ-ova delegata i jedan delegat NS Radom za boljitak izabrani su u Dom naroda Federacije BiH.

Za sutra je zakazana sjednica Kantonalnog odbora HDZ-a BiH.