Nije velik propust
16

Iz Zavoda za izgradnju KS pojasnili zašto danas nije otvorena garaža kod Hitne pomoći

M. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iz Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo pojasnili su zašto danas nije otvorena garaža kod Hitne pomoći.

Kako su rekli, ne radi se o znatnom propustu jer se situacije ovog tipa dešavaju u prilikom izvođenja radova na gradilištima i objektima koji su u garantnom periodu.

"Prilikom provođenja funkcionalne probe sistema za objekat, prespojena je instalacija sa protivpožarne (sprinkler) na hidrantsku mrežu dok se ne otkloni nedostatak koji je bio poznat svim učesnicima u građenju. Naime kapa otvarača za hidrantsku mrežu je bila greškom asfaltirana I onemogućen je pristup koji inače mora biti vidljiv. Kako bi se ispravio ovaj "znatni propust” kako navodi Općina, potrebno je cca 4 sata posla, da se izreže asfalt dimenzija 40x40 cm i da se dođe do pristupa 'otvarača', te da se pokrije tzv. kapom čime se rješava navedeni problem", navode iz Zavoda.

Dodali su da je garaža također opremljena sprinkler postrojenjem koje je u funkciji i bazen je napunjen vodom.

"Kako smo već naveli o ovoj situaciji su svi bili upoznati, a nedostatak je trebao otkloniti JKP Vodovod i kanalizacija jer je to njihov priključak (van objekta garaže) u roku od 7 dana nakon funkcionalne probe. Međutim kako nije došlo do puštanja objekta u funkciju, vjerovatno je problem zanemaren i sada istaknut kao prepreka za puštanje u rad garaže G3", dodaju.

Ističu da, nakon što je izdata upotrebna dozvola od strane Općine Novo Sarajevo i objekat zapisnički predat Općini dana 24. aprila 2023. godine, Zavod za izgradnju KS je kontinuirano pismeno pozivao Općinu Novo Sarajevo da se objekat garaže G3 konačno počne koristiti u skladu sa namjenom za koju je izgrađen s obzirom da je u idućim mjesecima uočeno da je zbog neodržavanja i nekorištenja došlo do začepljenja odvodnih kanala što je uzrokovalo zadržavanje vode na gornjoj ploči garaže, kao i rasta vegetacije u kanalima i na površinama koje predstavljaju vanjsko uređenje objekta.

"Vezano za navode Općine koje glasi 'ostaje nejasno kako je izvršen tehnički prijem', upravo Općina Novo Sarajevo je formirala komisiju za tehnički prijem i na osnovu pozitivnog izvještaja Komisije za tehnički pregled od 9. januara 2023. godine izdata je upotrebna dozvola br: 08-19-5-9797/22 od 25.01.2023. godine (pravosnažna sa 13. februrara 2023. godine)", ističu iz Zavoda.

Naglašavaju da sz Ministarstvo saobraćaja KS i ovaj Zavod i pored svih problema doveli projekat izgradnje garaže od kraja i dobili upotrebnu dozvolu, a zašto objekat nije stavljen u funkciju na vrijeme je pitanje za Općinu Novo Sarajevo.

"Moramo napomenuti da su Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo pored svih poteškoća koje su postojale u vrijeme izgradnje istog (period epidemije covid 19, poskupljenja građevinskih materijala na dnevnom nivou) uložili maksimalni napor da se izgradnja ovog objekta privede kraju u što kraćem roku", zaključuje se u saopćenju.