BiH
10

Iz Tuzle ispraćeni tabuti žrtava iz Bratunca: Najmlađa žrtva imala 18, a najstarija 70 godina

Anadolija
Ispred Komemorativnog centra u Tuzli, danas je ispraćeno šest tabuta, ubijenih bošnjačkih civila koji su identifikovani u centru u Tuzli.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Veljaci Bratunac sutra će biti obavljena osma kolektivna dženaza i ukop šest identifikovanih tijela ubijenih bošnjačkih civila iz Bratunca.

Najmlađa žrtva je osamnaestogodišnji Ismir Menzilović, a najstarija sedamdesetogodišnja Zina Sejdinović.

Među Bratunčanima koji će u ponedjeljak naći svoj posljednji smiraj su i braća Asim i Ramo Aljić, te Junuz Sinanović i Hamdija Smajlović.

Ranije danas, u okviru obilježavanja Dana genocida nad Bošnjacima opštine Bratunac, položeno je cvijeća kod gradskog stadiona u Bratuncu.

Nakon toga su preživjeli Bratunčani posjetili fiskulturnu salu OŠ "Branko Radičević", koja je ’90-tih služila kao koncentracioni logor.

Kolona bratunačkih Bošnjaka potom se uputila do graničnog prijelaza sa Srbijom i sa Ljubovijskog mosta u Drinu bacili su 603 ruže, koji simboliziraju ubijene Bošnjake u Bratuncu.

Porodice žrtava, preživjeli Bratunčani su iz Tuzle ispratili šest tabuta koji će biti dočekani ispred džamije u Konjević Polju, a nakon toga i na mezarju Veljaci.

U Bratuncu će danas biti održana i izložba fotografija s masovnih grobnica Veljaci.

Žrtve koje će sutra biti ukopane pronađene su u masovnim grobnicama u Redžićima i Suhoj, a ubijene su 1992. godine.

Obilježavanje Dana sjećanja na genocid počinjen nad Bošnjacima opštine Bratunac počelo je trećeg, a bit će završeno 16. maja.