Teške riječi
76

Iz SDP-a pojasnili zašto pacijent iz Mostara vrijedi više od onoga iz Tuzle, za sve okrivili SDA

A. K.
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
UKC Tuzla (Foto: A. K./Klix.ba)
Univerzitetski klinički centar u Tuzli još uvijek nije dobio preostale tri tranše Vlade Federacije BiH, a kako su pojasnili iz SDP-a, razlog je u potezu aktuelne skupštinske većine u Tuzlanskom kantonu, u kojoj se nalaze SDA i DF.
Iz SDP-a su na račun SDA kazali i da je upravo ta stranka odgovorna za činjenicu po kojoj pacijent iz Mostara vrijedi više od onoga iz Tuzle.

Naime, vršilac dužnosti direktora Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Denijal Tulumović prije nekoliko dana je kazao da se ta zdravstvena ustanova nalazi u nepovoljnom finansijskom položaju jer im Vlada Federacije BiH još uvijek nije isplatila preostale tri tranše novca, a koje su im dodijeljene u martu ove godine. Tulumović se osvrnuo i na neravnopravnu, odnosno diskriminatornu raspodjelu novca iz federalnog budžeta.

"Ne volim se upoređivati, ali moram reći da je Sveučilišna klinička bolnica u Mostaru po jednom građaninu Hercegovačko-neretvanskog kantona dobila 127 KM, dok je Tuzlanski kanton kao najmnogoljudniji, odnosno UKC Tuzla, u prethodnom periodu sa nivoa Federacije BiH dobio 23 KM takozvane glavnine. Na sve to posebno je porazno da nismo dobili drugu, treću i četvrtu tranšu, a opet kažem, ispunili smo sve uvjete", kazao je Tulumović.

Na njegove tvrdnje su oštrim tonom odgovorili iz SDP-a Tuzlanskog kantona, kazavši da "izigravanje oštećenog u cjelokupnoj predstavi režiranoj od skupštinske većine SDA/DF, ne samo da je degutantno, već predstavlja klasičnu manipulaciju javnosti".

"Vlada FBiH na čelu s premijerom Novalićem (SDA) je donijela Zakon o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH, kojim je u članu 20 UKC-u Tuzla dodijelila iznos od 29 miliona KM, a Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar 60 miliona KM. Upravo je Vlada FBiH na čelu s premijernom Novalićem na taj način procjenila da pacijent u Mostaru vrijedi duplo više od pacijenta u Tuzlanskom kantonu. Razloge takve neravnopravne podjele trebate tražiti u vlastitim redovima, gospodine Tulumović, s obzirom da ste u istom periodu bili i federalni zastupnik SDA", odgovorili su iz SDP-a TK.

Tvrde i da je isti član Zakona o finansijskoj konsolidaciji i restrukturiranju javnih zdravstvenih ustanova u FBiH jasno precizirao i uslove za učešće u programu, a to je da zdravstvene ustanove imaju imenovane organe nadzora, upravljanja i rukovođenja u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti FBiH.

"Novoimenovani premijer TK Irfan Halilagić po prvi put prenosi imenovanje organa upravljanja UKC-a na Federalnu vladu, a što je u skladu sa zakonom i na taj način UKC Tuzla ostvaruje pravo na dodjelu prve tranše u iznosu od 10 miliona KM, što je uredno i doznačeno. Dolaskom nove Vlade FBiH na čelu s premijerom Nikšićem, skupštinska većina u TK (SDA/DF) suprotno zdravom razumu u maju 2023. godine povlači osnivačka prava nad UKC-om Tuzla i formira organe upravljanja bez učešća predstavnika Vlade FBiH. Tim činom, skupštinska većina SDA/DF, svjesno, direktno i nedvosmisleno se odriče pomoći za UKC Tuzla u iznosu preostalih skoro 20 miliona KM", tvrde iz SDP-a TK.

Iz SDP-a tvrde i da politička sujeta i potpuno odsustvo brige za opće dobro dovodi do ogromnih finansijskih problema sa kojima se danas suočava UKC Tuzla.

"Pomoć u iznosu od skoro 20 miliona KM planirana za unapređenje zdravstvene zaštite pacijenata, zanavljanje dotrajale i nabavku nove opreme skupštinska većina SDA/DF trampila je za potpunu kontrolu nad provođenjem konkursa za prijem 200 novih uposlenika UKC-a, ali i nimalo beznačajnu, kontrolu nabavke linearnog akceleratora za onkološke pacijente. Naivno je vjerovati da samo menadžment UKC-a Tuzla, za razliku od svih drugih zdravstvenih ustanova, ne zna provesti postupak javne nabavke u skladu sa zakonom. Izuzev, ukoliko se ne nadaju da će postupak već nekad uspjeti proći onako kako su zamislili i unaprijed 'kaparisali'", kažu iz SDP-a.

Iz SDP-a Tuzlanskog kantona su zaključili da već drugu godinu životi najtežih pacijenata u Tuzlanskom kantonu su taoci nesposobnog menadžmenta i uzurpatora.