Položaj žena u politici
66

Iz Mostara poručeno: Žene nemaju odgovorne funkcije, sistem je 'kako otac kaže'

G. Š.
Nikada do sada nije bilo manje žena na mjestima gdje se odlučuje, zaključeno je na javnoj diskusiji koja je u utorak održana u Mostaru pod nazivom "Gdje su OsnaŽENE u BH društvu", u cilju jačanja kapaciteta žena u lokalnim zajednicama za aktivno djelovanje na političkoj sceni BiH.

O ovom problemu su govorile članice Inicijative građana i građanki Grada Mostara Ifeta Ćesir Škoro i Aldijana Trbonja-Tule, aktivistkinja Fondacije CURE Selma Hadžihalilović i žene koje su učestvovale kao kandidatkinje na prošlim Lokalnim Izborima 2020. za Gradsko vijeće Grada Mostara u okviru projekta "OsnaŽENE za promjene", uz podršku Fondacije HBS BiH.

One su kazale kako su poražavajući podaci o prisutnosti žena u institucijama u kojima se kroji i piše sudbina svih nas, što svjedoči činjenica da su na posljednjim lokalnim izborima na teritoriji cijele BiH žene dobile samo 5 pozicija i to na mjestima načelnica općina, što smatraju da treba nužno promijeniti na narednim izborima.

Selma Hadžihalilović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Selma Hadžihalilović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Projektna koordinatorica iz Fondacije CURE Selma Hadžihalilović ističe da se ova fondacija od svog osnivanja bavi položajem žena u društveno-političkom životu.

"Svaki put kad počne ili završava izborni ciklus, mi pokušavamo učiniti svoj maksimum kako bismo motivirali žene, ne samo da izađu na izbore i glasaju, nego da se aktivno uključe u političke stranke ili kao nezavisne kandidatkinje, da uzmemo udjel u moći", kazala je Hadžihalilović.

Ifeta Ćesir Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ifeta Ćesir Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)

Izvršna direktorica Inicijative građana i građanki Mostara Ifeta Ćesir Škoro je podsjetila da su vrata za ulazak u svijet politike više otvorena muškarcima nego ženama.

Bez obzira na to koliko deklarativno sve političke stranke kažu da su žene jednako zastupljene, činjenice govore da nije tako. Centri moći su u rukama muškaraca, kazala je Ćesir Škoro.

Naglasila je kako u Hercegovačko-neretvanskom kantonu ima jednak broj muškaraca i žena koji učestvuju u političkim procesima, što ne znači da žene imaju moć.

"Nekad se bojim da su one samo izdanci, odnosno poslušnice svojih stranačkih šefova. Ne bih htjela nijednu uvrijediti, sigurno su veoma sposobne, ali kod nas je sistem takav - 'kako otac kaže'". Gradsko vijeće Mostara nije davno formirano i pratit ćemo rad žena u njemu. Do sada imamo dosta aktivnih žena i mislim da nam je budućnost svjetlija", zaključila je Ćesir Škoro.