Osvrnuli se na stanje
0

Iz Ministarstva o smjenama u RMU "Banovići": Odluku Vlade FBiH ne treba politizirati

A. Ku.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije oglasilo se povodom stanja u RMU "Zenica" i RMU "Banovići".

Zenički rudari su od 25. maja u radničkom neposluhu i zahtjevaju deblokadu računa preduzeća i isplatu aprilske i dijela martovske plate te naknade za topli obrok, dok je u RMU "Banovići" odlukom Vlade FBiH došlo do smjene uprave.

Kako je navedeno, obavljeni su brojni razgovori sa predsjednikom sindikalne organizacije RMU "Zenica", upravom tog rudnika i Elektroprivredom BiH te je najavljeno intenziviranje aktivnosti na rješavanju problema.

Govoreći o RMU "Banovići" podsjetili su da je Vlada Federacije BiH je na sjednici koja je održana 1. juna ove godine donijela Odluku o davanju prethodne saglasnosti Nadzornom odboru privrednog društva RMU "Banovići" za donošenje odluke o imenovanju vršilaca dužnosti članova Uprave.

"Pri donošenju ove, ali i svih ostalih odluka, Vlada Federacije BiH postupa isključivo u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti. Bilo kakvo postupanje Vlade Federacije BiH u kontekstu imenovanja upravljačkih struktura u rudnicima, ali i u ostalim privrednim društvima u kojim Vlada Federacije BiH vrši ovlaštenja po osnovu učešća u kapitalu, vrši se shodno nadležnostima koje su jasno definisane Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH i isto ne treba niti biti politizirano", navodi se u saopćenju.

Dodaju da je jasno da će nekada postojati nezadovoljstvo određenim vladinim rješenjima, kako kadrovskim tako i nekim drugim, ali se na kraju ipak trebaju poštivati procedure te propisane nadležnosti.

Podsjetimo, na smjenu uprave RMU Banovići reagovao je i Bego Gutić, načelnik Banovića i predsjednik SDA u ovom gradu, koji je rekao da Vlada FBiH isporučuje rudnik članovima Pokreta demokratska akcija (PDA), te ga stavlja pod političku kontrolu Mirsada Kukića koji je osnivač te stranke.