BiH
0

Iz Jablanice ponavljaju: Gašenje požara moguće je jedino iz zraka

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon djelovanja helikoptera Oružanih snaga BiH situacija na požarištima na području Jablanice je sinoć bila znatno povoljnija u odnosu na popodnevne sate kada je bila ugrožena požarna linija na oba požarišta. I danas se na opožarenim područjima očekuje pomoć iz zraka.

Predstavnici Federalne i Kantonalne uprave civilne zaštite HNK jučer su obilaskom sela koja se nalaze ispod požarišta Draganske planine i Donje Jablanice ocijenili da gašenje požara na ovom području ljudstvom nije moguće radi njihove bezbjednosti na veoma teškom i nepristupačnom terenu, osim u nižim dijelovima radi presijecanja krakova prema naseljenim mjestima i putnim komunikacijama u čemu učestvuju pripadnici Vatrogasne jedinice Jablanica, pripadnici civilne zaštite i lokalnog stanovništva.

Zbog jako strmog terena i opasnosti zbog obrušavanja upaljenih panjeva, zemljišta i kamenih gromada gašenje je moguće izvesti jedino iz zraka helikopterima ili kanaderima.

Predlaže se Ministarstvu sigurnosti BiH da u skladu sa svojim ovlastima uputi zahtjev Oružanim snagama BiH da do konačnog lokalizovanja požara na ova dva požarišta kontinuirano obezbjedi svakodnevno angažovanje dva helikoptera OS BiH.