BiH
0

Iz Dizeldorfa 7.500 eura za obnovu Ferhadije

FENA
Novačana pomoć koju su tokom mjeseca Ramazana prikupili vjernici u Dizeldorfu za obnovu banjalučke džamije Ferhadije danas je uručena muftiji banjalučkom Edhemu Čamdžiću.

Sredstva u iznosu od 7.500 eura izdvojilo je 57 vjernika uz želju da simbolično pomognu u izgradnji Ferhadije.

Glavni imam u Dizeldorfu Kemal ef. Crnac, koji je danas u Banjoj Luci predao novac muftiji banjalučkom, kaže da obnova te u ratu porušene džamije za milione vjernika širom svijeta predstavlja jednu novu obnovu života.

Ističući da je Ferhadija bila biser jednog grada, vremena i kulture, efendija Crnac je kazao da gradeći bogomolje, one u stvari grade ljude.

"Činilo mi se da Vrbas plače otkada je nema. Sada imam drugi osjećaj, jer vidim da ona ponovo raste. Naše životno geslo je da gradimo naše bogomolje, da bi one gradile nas“, kaže efendija Crnac.

I muftija banjalučki je izrazio zadovoljstvo što se svaki dan može vidjeti da Ferhadija ponovo, sve više "raste".

Posebno ga raduje, navodi, što i pomoć koju je danas primio pokazuje da banjalučki muftiluk nije zaboravljen od mnogih.

Koliki značaj je Ferhadije za sve vjernike iskazao je riječima da i onda kada te džamije fizički nije bilo na svom mjestu, ona se nije ugasila, jer je živjela u srcima vjernika.

"Neizmjerna je sreća što je ponovo na ovom mjestu u Banjoj Luci gledamo kako svakog dana raste“, zaključio je banjalučki muftija koji je s kolegom iz Dizeldorfa obišao gradilište džamije koja je porušena 1993. godine.