BiH
10

Iz Banje Luke poslati poruke mira i povjerenja

FENA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Fehim Škaljić istakao je da je mir uslov za bolje sutra, a izgradnja povjerenja temelj za postojanje mira.

Stoga je, kaže, Međunarodni samit za mir i pomirenje "Korak naprijed", koji je počeo večeras molitvenim skupovom u Banjoj Luci, veoma važan i potreban Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić rekao je da želi da Banja Luka ovim skupom pošalje vrlo bitne poruke, s osnovnom sadrživom mira i tolerancije, kao i saradnje i liderstva u 21.vijeku, što je i tema sutrašnjeg panela.

"Regionalna saradnja je veoma važna i vjerujemo da će to biti jedna od težišnica ukupnog samita", kazao je Radojičić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetio je da se na sutrašnjem panel dijelu očekuje učešće šest predsjednika parlamenata i niz drugih zvaničnika, odnosno oko 150 učesnika, dok se sva tri dana održavanja samita očekuje prisustvo oko 200 gostiju iz BiH, regiona, Evrope i SAD-a.

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da od ovog skupa očekuje da doprinese boljem sutra u BiH.

"Uvijek sam tamo gdje se zagovara i čini dobro, i organizacija ovog skupa je za pohvalit. Treba zaboraviti loše šta nam se dešavalo i raditi na tome da nam svima bude bolje", poručio je Bandić.

I ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić pozdravlja organizaciju ovog skupa, te od njega očekuje dobre rezultate.

"Započeli smo nekoliko projekata kada je u pitanju povratak izbjeglica, kao i Regionalni stambeni program. Želja nam je da svi ti projekti uspiju i da zatražimo dodatna sredstva od međunarodne zajednice i svi skupa koji smo najodgovorniji da stvaramo dobar ambijent da to i napravimo", rekao je Ljubić.

Organizator Međunarodnog samita je Europska akademija, a suorganizatori su Narodna skupština RS i Institut "Zrinski za potporu mirovnih i gospodarskih sloboda" iz Bostona.

Inicijativu za održavanje skupa, na prijedlog biskupa banjalučkog mons. dr. Franje Komarice pokrenula je grupa profesora i naučnika s poznatog američkog sveučilišta Harvard u Bostonu.

Jedan od glavnih ciljeva samita jest zainteresirati međunarodnu zajednicu kako bi se zauzela za veći angažman na pomirenju i pravednom miru, što, između ostalog, uključuje i omogućavanje povratka prognanika i izbjeglica u njihov zavičaj i održivi ostanak u njemu.