BiH
18

Ivo Komšić za Klix.ba: Sad svi žele preuzeti naše zasluge za otvaranje Vijećnice

Piše: E.S.H.
Ivo Komšić, Foto: Arhiv/Klix.ba
Ivo Komšić, Foto: Arhiv/Klix.ba
Sada, kada je Vijećnica pred otvorenjem, mnogi bi željeli preuzeti zasluge Grada Sarajeva, te sva materijalna ulaganja i sve godine uloženog truda i rada pripisati sebi, izjavio je za Klix.ba gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić komenatarišući najavu tužbe Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine za iseljenje Gradske uprave iz Vijećnice.

Još uvijek nije riješen imovinsko-pravni status Vijećnice, a NUB BiH u saopćenju navodi da žele zaštititi imovinu, te da je Gradska uprava bespravni korisnik prostora. Tražit će i zabranu raspolaganja i hitne mjere osiguranja objekta.

Naglašavaju da bi se iz napisa u medijima da će Uprava Grada Sarajeva “prepustiti” dio prostora u Vijećnici Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH moglo zaključiti da Gradska uprava i zakonski raspolaže prostorom Vijećnice, "što je apsolutna neistina".

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je za Klix.ba rekao da "ni u jednom momentu nisu tvrdili da će Grad biti jedini i isključivi korisnik Vijećnice".

"Ne stoji činjenica da je prostor unutar Vijećnice uzurpiran od strane Gradske uprave", izjavio je Komšić.

Dodao je da je projekt rekonstrukcije Vijećnice predvidio i prostor za Gradsku upravu i Vijeće, kao i za NUB i Muzej grada Sarajeva.

NUB BiH zaslužuje mjesto u Vijećnici

"Uposlenici NUB-a BiH spasili su veliki broj knjiga i zbirki prilikom granatiranja Vijećnice. Naravno da biblioteka, kao i te zbirke i knjige zaslužuju mjesto u Vijećnici, koje je već predviđeno za njih", naglasio je gradonačelnik.

Vijećnica, podvukao je, neće biti samo administrativni centar Gradske uprave, nego ću u njoj imati svoje mjesto i Nacionalna i univerzitetska biblioteka, kao i Muzej grada Sarajeva.

Ivo Komšić je dodao da u 18 godina obnove Vijećnice, niko osim Grada Sarajeva nije pokazao spremnost za obnovu ovog simbola grada i da je Grad Sarajevo preuzeo liderstvo u pokretanju obnove Vijećnice.

Kome će se izdati upotrebna dozvola?

U Općinskom sudu u Sarajevu objekt Vijećnica upisan je kao državna imovina sa pravom korištenja u korist Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH.

Sada kada je otvaranje Vijećnice blizu, nameće se pitanje kome će se izdati upotrebna dozvola.

Grad Sarajevo je od 2006. godine preuzeo aktivnosti na projektu treće faze obnove Vijećnice, a najavili su i otvaranje Vijećnice za 9. maj, iako NUB BiH nije prihvatila predložena rješenja raspodjele prostora unutar Vijećnice.