BiH
0

Ivanić: Nismo za novi ustav nego za amandmansko djelovanje na postojeći

FENA
Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić je danas kazao za Fenu da još nije dobio poziv za sastanak o ustavnim promjenama koji bi, prema nekim najavama, trebao biti održan naredne sedmice u Širokom Brijegu, ali da očekuje poziv i da će predstavnici te stranke prisustvovati sastanku.

On je kazao da će PDP svoju platformu iznijeti sutra. U osnovi, dodao je on, to je očuvanje Dejtonskog sporazuma.

„Nismo za novi ustav nego za amandmansko djelovanje na postojeći. Za to smo da se razgovori podijele u dvije faze, da se u prvoj fazi vrlo brzo pristupi promjeni ustava u onim dijelovima o kojima imamo visoku saglasnost. To je sve ono gdje se spominje ugrožavanje Konvencije o ljudskim pravima – način izbora Doma naroda, način izbora članova Predsjedništva“, kazao je Ivanić.

Spremni smo, istaknuo je on, da to odmah usaglasimo i mislim da tu nema velike razlike u pogledima na temeljima „aprilskog paketa“, a o svemu drugom da se razgovara duže.

„Tako da napravimo ono što je ovog trena moguće, da to bude jedan pozitivan signal prema Evropi, a o onim stvarima o kojima mislimo razgovarati duže, gdje ima razlika, da nastavimo. Nemamo ništa protiv da se govori i o tri entiteta i o svim mogućim opcijama, ali nećemo pristati niti na jednu opciju koja bi išla na štetu RS-a“, kazao je Ivanić.

Nije realo očekivati od nas, dodao je, da se prave neki kompromisi, ali na našu štetu. Istaknuo je da u svim tim razgovorima kolege iz drugih partija moraju poći od pretpostavke da oni mogu prihvatiti samo ono što ne ide na štetu RS-a ili ono o čemu su svi saglasni.

„Međunarodne institucije nakon medijacije, posebno u početku, proces odlučivanja o ustavu treba da prepuste domaćim subjektima, da se ne upliću, da ne staju ni na jednu stranu, već da to ostave domaćim akterima pa koliko god da to traje“, kazao je Ivanić.