BiH
0

Ivanić: Nema zahtjeva za promjenom većine, niko ne traži prekompoziciju u Vijeću ministara

FENA
Mladen Ivanić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Mladen Ivanić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić je danas u Sarajevu, nakon razgovora s ministrima iz Republike Srpske u Vijeću ministara BiH, izjavio novinarima da u Vijeću ministara BiH sve ostaje kao što je i bilo.

"Nema nikakve promjene, nema nikakvih zahtjeva ni za kakvom promjenom većine. Lokalni izbori, u svakom slučaju, nisu povezani s ovim. Mi nastavljamo da funkcionišemo, Savez za promjene, u okviru Vijeća ministara potpuno normalno, tako da se tu apsolutno ne može očekivati nikakva promjena", kazao je Ivanić na pres-konferenciji.

Istaknuo je da "niko ne traži prekompoziciju, niko".

"Još nikoga nisam čuo da je tražio", naveo je Ivanić, dodajući da što se tiče koalicionih partnera, također, nema nikakvih zahtjeva.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je kazao da se, kada je u pitanju funkcioniranje izvršne vlasti, odnosno Vijeća minstara BiH, nalaze gdje su bili i 1. oktobra.

"Nastavljamo potpuno normalno svoj rad u okviru Saveza za promjene i u okviru partnera u Vijeću ministara BiH, kao što je Ivanić rekao", dodao je Šarović.

Naveo je da je u fokusu današnjeg sastanka bio plan rada svakog od ministara koji dolaze iz RS-a u naredna tri mjeseca, odnosno do kraja 2016. godine, te da je svako od učesnika sastanka iznio određene prioritete.

"Kada su u pitanju zajedničke teme u Vijeću ministara BiH, naš fokus je bio na predstojećoj izradi budžeta institucija BiH. Taj proces će trajati neka dva mjeseca. Posebno interesovanje s naše strane je bilo izraženo za kapitalne investicije koje BiH planira u 2017. godini. Od niza kapitalnih investicija možda je interesovanje posebno izraženo za nekoliko kapitalnih projekata", kazao je Šarović.

Po njegovim riječima, to je u prvom redu, pitanje graničnog prijelaza Bratunac -Ljubovija, izdvajanje sredstava iz okvira budžeta institucija BiH u iznosu od 5,8 miliona KM.

To je, istaknuo je, nešto na čemu će insistirati kao i na rješavanju pitanja graničnog prijelaza, odnosno mosta u Gradišci. To je prioritet.

"Granični prijelaz Vardište, također kao kapitalna investicija Uprave za indirektno oporezivanje i izgradnja smještajnih objekata za smještaj institucija BiH u Istočnom Sarajevu koje na red dolaze u 2017. godini", kazao je on.

Od projekata koji dolaze iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, naveo je pitanje dolaska inspekcije iz Dablina za pregled objekata i sistema u BiH za izvoz pilećeg mesa u EU.

"Mislim da smo na dobrom putu. BiH je ispunila svoje uslove i to je nešto što će da bude aktuelno u narednim sedmicama i mjesecima", kazao je ministar Šarović, dodajući kako se očekuje i dozvola za provoz mesa drumskim koridorom kroz Bugarsku za Tursku „što će u značajnoj mjeri da pojeftini, ne samo transport nego uopšte aranžman za izvoznike mesa u Tursku“.

"Očekuje se u ovom trenutku saglasnost zemalja članica EU i taj proces je u toku", naveo je Šarović, dodajuć da je o tom pitanju optimist, jer su pregovori s Briselom uspješno završeni.

Među prioritetima je spomenuo i predstojeću ministarsku konferenciju Energetske zajednice koja će biti održana u BiH u četvrtak i petak, gdje je BiH domaćin.

Izrazio je nadu da bi tada trebalo biti uspješno riješeno i pitanje zakonodavstva iz oblasti gasa, "kako bi Bosni i Hercegovini bile ukinute sankcije koje su uvedene prije godinu dana na ministarskoj konferenciji u Tirani".

Član Predsjedništa BiH Mladen Ivanić je, upitan da komentira izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da će ta stranka tražiti da se ponište izbori u Srebrenici, kazao da ne voli komentirati tuđe izjave, ali može govoriti o procesu.

"Ko gubi taj ima pravo da se ljuti i da pokuša da ostvari svoje ciljeve", kazao je Ivanić.

Pozvao je sve institucije "da u Srebrenici bude normalna situacija, mir, da ljudi normalno žive, da rade ..."

"Izjave koje dobijamo od novoizabranog načelnika, po svemu sudeći, upućuju na to da će on dati taj doprinos. Mislim da svi skupa moramo učiniti da se tu odnosi poprave, da budu dobri, jer tim ljudima tamo je živjeti zajedno i s jednim i s drugim načelnikom", kazao je Ivanić.

Istaknuo je da on to uopšte ne bi pretvarao u priču o nacionalnim pobjedama i porazima, nego činjenicu da se jedan načelnik promijenio s jednim drugim.

"Ali obaveza i jednog i drugog je bila da brinu o svim stanovnicima Srebrenice. Mi ostali, iz ostalih institucija, svojim porukama treba da smirujemo situaciju, a ne da to stanje koristimo za vlastito promoviranje. Moj poziv je svima da se vratimo normalnom životu svuda u BiH, pa posebno u Srebrenici", kazao je Ivanić.

Kolegij SDA traži da se ponište izbori u Srebrenici, "jer je grubo narušen integritet izbornog procesa upadom pripadnika MUPRS-a dana 4.10.2016.godine u zgradu Općine Srebrenica u kojoj je čuvan izborni materijal", saopćeno je jučer iz te stranke nakon sjednice stranačkog kolegija.