BiH
0

Ivanić: Narod u RS-u je svjestan promašaja SNSD-a i njihove politike

FENA
Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) iz Republike Srpske (RS) Mladen Ivanić tvrdi da su građani RS-a postali svjesni „promašaja“ dugogodišnje politike vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) te da, kao zajednički kandidat opozicionog Saveza za promjene, može da pobijedi Željku Cvijanović od koje je, kako ocjenjuje, politički mnogo iskusniji, ali i obrazovaniji.

To je, kaže Ivanić u razgovoru za Agenciju FENA, samo jedan od triju razloga zbog kojih je prihvatio kandidaturu za člana kolektivnog šef države.

Podsjeća na rezultat koji je osvojio na prošlim općim izborima.

Smatra da je tada „pobijedio“ aktuelnog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića, ali „je zbog puno manipulacija, što je kasnije i dokazano“, kao i velikog broja nevažećih glasačkih listića ipak ostao drugoplasirani u toj utrci.

"Ako sam prije četiri godine 'pobijedio', onda sada imam još veću šansu da pobijedim Željku Cvijanović i to vrlo ubjedljivo, jer je ona slabiji kandidat nego što je to svojevremeno bio Radmanović", tvrdi Ivanić.

Još jedan od razloga za kandidaturu je, kaže, pozicija njegove stranke. Partija demokratskog progresa (PDP) je treća stranka po snazi u RS-u i zbog njenog članstva je imao obavezu da prihvati nadmetanje za člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

Treći razlog je u činjenici da je, kako ističe, dobio podršku ostalih opozicionih stranaka u Savezu za promjene u RS-u.

Ivanić ocjenjuje da je mnogo iskusniji od Željke Cvijanović, a s obzirom na činjenicu da je međunarodna politika jedna od ključnih stvari kojima će se baviti član Predsjedništva, podsjeća da je obavljao dužnost ministra vanjskih poslova BiH i „ima puno prijatelja na međunarodnoj sceni“.

"Mislim da taj posao daleko bolje mogu da uradim od Željke Cvijanović, posjedujem veće političko iskustvo, a na funkciju za koju sam kandidiran upravo i trebaju iskusni i stabilni ljudi. Iza mene je ostalo jako puno reformi koje su urađene, a jedna od njih je i poreska i uvođenje mnogo više reda u RS-a, dok sam bio predsjednik Vlade. Obrazovaniji sam od Željke Cvijanović, čvršći, stabilniji i više prisutan na međunarodnoj sceni nego što je to ona. S tog stanovništva mislim da imam puno prednosti u odnosu na nju", rekao je on.

Jedna od ključnih stvari s kojom ide na predstojeće opće izbore je zahtjev prema svim političkim strankama da se u naredne četiri godine ne otvaraju teme za koje se zna da nije moguće usaglasiti stavove.

Kada je u pitanju funkcija člana Predsjedništva BiH, smatra da treba učiniti napore da dođe do implementacije odluke „Sejdić-Finci“ i da nakon toga prestane priča o bilo kakvim drugim ustavnim promjenama, jer o tome u BiH nema saglasnosti.

-Ne trebaju nam nove četiri godine nepotrebnih sukoba, od kojih niko ništa neće dobiti - ističe Ivanić.

Mišljenja je da je potrebno promijeniti opći imidž ovog prostora i učiniti ogroman napor da se na prostoru BiH, a posebno RS-a, privuku investicije.

-Ključni problem nam je ekonomija i činjenica da nema otvaranja radnih mjesta, novog zapošljavanja. Stoga, veliki broj svojih aktivnosti mislim posvetiti tom pitanju i iskoristiti i činjenicu da sam bio čovjek koji je ozbiljno radio i s Evropskom bankom za obnovu i razvoj, i s Evropskom investicionom bankom i da sam više puta učestvovao u razgovorima s predstavnicima Svjetske banke. Mislim promijeniti klimu i učiniti sve što je moguće da se investitori privuku na prostor BiH, jer bez novih investicija nema zapošljavanja, a bez toga nema perspektive i budućnosti ljudi i na prostoru RS-a i BiH u cjelini - dodao je Ivanić.

Budući da je kandidat više opozicionih stranaka i da će zajednički u predizbornoj kampanji djelovati SDS, PDP, NDP, penzionerska, boračka i radikalna stranka na promociji kandidata, ne vjeruje da će biti posebna kampanja za člana Predsjedništva BiH.

PDP, kao njegova stranka, na predstojećim izborima će se finansirati kao i dosad, kako kaže, najvećim dijelom iz sredstava koje stranke primaju iz budžeta po osnovu broja poslanika i odbornika.

-Mi nemamo nekih privatnika, niti na njih možemo računati. Ali, iskreno to i ne želimo, jer oni koji daju novac za stranku, kad-tad traže ga nazad, a po meni je to stvaranje obaveze prema finansijerima, što ne želim - zaključuje predsjednik PDP-a i kandidat Saveza za promjene za člana Predsjedništva BiH iz RS -a Mladen Ivanić u razgovoru za Agenciju FENA.