BiH
4

Ivanić: Dodik od sebe pravi političkog klovna

FENA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik se izruguje građanima kada govori da je ekonomsko stanje u RS-u odlično, ali da to narod ne vidi, ocijenio je danas lider Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić.

"Dodik od sebe pravi neku vrstu političkog klovna, koji, nekada narod zabavlja pjevajući, nekada govoreći laži, a nekad obećavajući stvari kojih nema", rekao je Ivanić na pres-konferenciji u Banjoj Luci podsjetivši na sve investicije koje je Dodik u proteklom periodu najavljivao, a od toga su, kaže, ostala samo puka obećanja i laži.

Ističući da Dodika demantira stvarnost u RS-u, u njegovim pokušajima da građane ubijede da žive dobro, Ivanić je rekao da RS trenutno ima najviše nezaposlenih otkako postoji, a i najmanje zaposlenih, čiji broj se izjednačio s brojem penzionera.

"RS ima najveći stepen zaduženosti u svoj istoriji i otplata duga postaje sve veći problem", rekao je Ivanić i naveo da sve to, kao i mali iznos sredstava na računu od privatizacije te činjenica da nema otvaranja novih radnih mjesta u privredi govori u kakvom je stanju RS.

Predsjednik PDP-a je ukazao i na činjenicu da se Milorad Dodik pretvorio u čovjeka koji o svemu odlučuje, ali samo u svoju korist.

"Preuzeo je potpunu vlast u RS-u. On danas odlučuje šta će biti sa zdravstvom, on zna šta će biti s penzionerima, odlučuje o projektima u oblasti kulture, upravlja ekonomijom, bavi se politikom, a sve više pokušava da bude i glavni tužilac RS-a. To je jedna potpuna uzurpacija vlasti, nezabilježena ne samo na prostoru RS-a, već i cijelom regionu", ocijenio je Ivanić.

Dodao je i da je objašnjenje premijerke RS-a Željke Cvijanović o smjeni ministra zdravlja RS-a Slobodana Stanića "smiješno", jer je ustvari i rekao istinu, da Vlada mora riješiti 36 miliona KM dugova za doprinose u zdravstvu.

Komentirajući činjenicu da bi Vijeće Evrope moglo isključiti BiH iz tog tijela, Ivanić je dodao da ga je zaprepastila činjenica da na rezoluciju koja govori o tome nisu reagovale vlasti naše države.

Ne očekuje da će se vladajuće stranke u BiH na novom sastanku u Briselu dogovoriti o provođenju odluke "Sejdić-Finci“, već će vjerovatno dati nova obećanja evropskim zvaničnicima.