Poginuo na dužnosti
55

Istinski heroj: 28 godina od pogibije legendarnog komandanta Armije RBiH Zaima Imamovića

E. A.
Polaganjem cvijeća na mezaru legendarnog komandanta Armije RBIH Zaima Imamovića u haremu Alipašine džamije u Sarajevu te spomen obilježju Dujmovska brda danas će biti obilježena 28.godišnjica pogibije velikog patriote i heroja oslobodilačkog rata.

Zaim Imamović poginuo je u 34 godini života, 9. oktobra 1995. godine na prvoj borbenoj liniji u rejonu Rogojske grede na treskavičkom visu Čelina, samo dva dana prije uspostave trajnog primirja u BiH jer je 12.oktobra 1995.godine ispaljen posljednji metak na ratištima u BIH.

Njegova pogibija zaustavila ga je na putu ka rodnom Goraždu u ostvarivanju životnog cilja, spojiti goraždansku sa slobodnom teritorijom ostatka države. Vijest o pogibiji komandanta Zaima stanovnike Goražda koji su željno iščekivali njegov dolazak te posljednje ratne godine naprosto je zaledila.

Herojstvo, hrabrost i poštenje komandanta Zaima su odlike po kojima ga pamte u Goraždu u kojem je bio jedan od organizatora operacije kodnog naziva "Krug", izvedene od 15. augusta do 18. septembra 1992. godine, u kojoj je oslobođeno šire područje grada Goražda te značajni dijelovi općina Foča i Rogatica.

Rođen je 22. aprila 1961. godine u selu Poratak kod Ilovače. Bio je visoki oficir JNA koju je napustio početkom agresije na BiH u činu kapetana prve klase.

Jedan je od najzaslužnijih za odbranu Goražda u presudnoj bici koja se odigrala u rejonu Preljuće i dijela fočanskog sela Zebine Šume 1992. godine. Nedugo poslije toga, u maju je osnovao Prvu drinsku udarnu brigadu na čijem je čelu bio do 1. aprila 1993. godine.

Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja značke "Zlatni ljiljan" BPK Goražde svake godine na dostojanstven način obilježava sjećanje na komandanta Zaima Imamovića, te zajedno sa kantonalnim ministarstvom za boračka pitanja organizovano učestvuju u obilježavanju godišnjice njegove pogibije u Sarajevu.

Tokom rata šest puta je ranjavan. Poginuo je na dužnosti komandanta 14 divizije ARBIH i bio je jedini major koji je bio komandant divizije, a njegov ukupan uticaj na saborce učinio ga je istinskim herojem. Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga BiH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem, značkom "Zlatni ljiljan".