Halid Genjac
0

Ispunjene 2/3 prioriteta za pozitivan izvještaj EK

FENA
U potpunosti su ispunjene dvije trećine od ukupno 30 prioriteta koje vlasti BiH trebaju realizirati do kraja septembra kako bi izvještaj Evropske komisije o napretku BiH bio pozitivan, izjavio je danas Feni predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac nakon sjednice ove komisije u Sarajevu.

Članovi Komisije su danas sa predstavnicima Direkcije za evropske integracije BiH izvršili analizu ispunjavanja ovih prioriteta i konstatirali kako nije ostvaren nikakav napredak na pitanjima popisa stanovništva i izbornog zakonodavstva.

Kako je pojasnio Genjac, ovo drugo pitanje je vezano sa izmjenama Ustava, a misli se na poštivanje Konvencije o ljudskim pravima pri izboru članova Predsjedništva BiH i članova Doma naroda PSBiH.

Ustanovljeni su problemi i u ispunjavanju pet ili šest prioriteta. Riječ je određenim zakonima čiji su nacrti pripremljeni, ali nije realno očekivati da budu usvojeni do kraja septembra.

To su zakoni o obligacijama, o bankarskoj superviziji, o okolišu i agenciju za okoliš, o malim i srednjim preduzećima, o državnoj pomoći, kao i energetskoj strategiji.

-Oko tih pitanja postoje tehničke pretpostavke, ali su veoma suprotstavljena gledišta političkih stranaka o konačnim rješenjima, navodi Genjac, pojasnivši da je poseban problem u svim ovim zakonima pitanje nadležnost države i entiteta, odnosno odnosa između države i entiteta u tim oblastima.

Komisija za evropske integracije danas je formirala šest zaključaka o provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a nakon što je prije mjesec dana obavljena rasprava o ovom pitanju na zajedničkoj sjednici oba doma PSBiH.

Ovim zaključcima je obavezano Vijeće ministara BiH da sačini plan o provođenju Privremenog sporazuma i SAA, te akcioni plan o provođenju prioriteta iz Evropskog partnerstva. Jedan od zaključaka obavezuje Vijeće ministara i da svaka tri mjeseca dostavlja izvještaj o realizaciji ovih akcionih planova.

Također, jedan od zaključaka je da PSBiH u oba doma kroz izmjene svojih poslovnika ubrza zakonodavnu proceduru za donošenje zakona vezanih za evropske integracije.

PSBiH, jednim zaključkom, poziva Evropsku komisiju da ubrza maksimalno dodjeljivanje statusa kandidata BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Albaniji, što bi bila snažna podrška daljim reformskim procesima u ovim zemljama i podrška njihovoj međusobnoj saradnji.