Vlada RS
0

'Ispunjavaćemo obaveze prema Haškom tribunalu'

FENA
Vlada RS-a obavezala je sve institucije vlasti tog bh. entiteta, a posebno MUPRS-a i Sekretarijat za odnose s Haškim tribunalom i istraživanje ratnih zločina, da nastave s ispunjavanjem svojih obaveza prema Sudu u Haagu na način utvrđen Rezolucijom o saradnji s međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije, a koju je Narodna skupština RS-a donijela na sjednici, 20. jula 2004. godine.

Ovaj stav entitetska Vlada je donijela nakon što je na današnjoj sjednici u Banjoj Luci usvojila Izvještaj o saradnji institucija RS-a s Haškim tribunalom za period 1. jula do 30. septembra ove godine.

Vlada je prihvatila zaduženje RS-a prema Vladi Republike Koreje, iz Fonda za ekonomsku razvojnu saradnju (EDCF), putem Eksport-import banke Koreje, po Projektu modernizacija bolnica u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću.

Kreditna sredstva namijenjena su za nabavku medicinske opreme i rezervnih dijelova radi modernizacije zdravstvenih ustanova za stacionarni smještaj u RS-u, uvođenje novih vrsta medicinskih usluga i povećanje kvaliteta pružanja medicinske zaštite.

Nabavljena medicinska oprema raspodijelit će se bespovratno zdravstvenim ustavovama za stacionarni smještaj u RS-u.

Vlada je donijela Odluku o rang listi razvijenosti općina za 2009. godinu, uzimajući u obzir i mišljenjem Odbora za privredu i finansije Narodne skupštine RS-a.

Vlada RS je danas donijela i odluku o podizanju prijave za izvršeno krivično dijelo protiv više osoba. Prijava će biti sačinjena tokom sedmice i dostavljena Tužilaštvu BiH.

Vlada je utvrdila i više prijedloga i nacrta zakona.