Građevinska prevara u Doboju
0

Isplatili šest miliona KM pa ostali bez stanova

Sarajevo-x.com
Foto: pressonline.rs
Foto: pressonline.rs
Oko 200 građana iz Doboja, koje je prije pet godina prevario lokalni građevinar Milenko Božić zvani Mećava, danas su protestirali ispred zgrade Osnovnog suda u Doboju, gdje su na suđenju Božiću trebale biti iznesene završne riječi.

Kontroverzni biznismen je preko udruženje "Složno" izgradio tri zgrade za rješavanje stambenog pitanje izbjeglih i raseljenih lica, te ratnih vojnih invalida koji bi stanove kupili po vrlo povoljnim cijenama. Građani su od 2002. do 2004. godine sa udruženjem koji vodi Božić sklopili 330 kupoprodajnih ugovora.

Građani su za stanove u zgradi "Aleksandrija" platili više od šest miliona KM, da bi kasnije ostali i bez para i bez stanova. I sam prezadužen, građevinar sumnjivog poslovanja Milenko Božić odbio je isplatiti im novac, a već godinama raznim zahtjevima odugovlači sudski postupak koji se vodi protiv njega u Doboju.

Goran Tešić, predsjednik udruženja prevarenih građana, za naš portal je izjavio da je danas po ko zna koji put odgođeno suđenje jer je Božić tražio izuzeće sutkinje.

"On je već 2001. godine počeo graditi stanove za raseljena lica i nas je iskoristio za dobijanje građevinskog materijala. No, kada smo kasnije shvatili da smo prevareni, saznali smo da nema validne papire, a zgrade nikada nisu izgrađene. Kupci su sada isfrustrirani, digli su kredit ili prodali imanja da bi riješili svoje stambeno pitanje, a sada su ostali bez ičega", izrevoltiran je Tešić.

On je napomenuo je da ukoliko se nastavi sa odugovlačenjem, opljačkani građani blokirat će glavni put Doboj - Zenica, apelujući na nadležne da se napokon pronađe način za njihovo obeštećenje.

Povodom današnjeg protestnog okupljanja ispred zgrade Osnovnog suda u Doboju oglasio se i Centar za humanu politiku, koji optužuje dobojsku sudsku i političku vlast za saučesništvo u milionskoj prevari.

"Prevareni i ugroženi građani moraju definitivno shvatiti da njihove interese ne štite sudije, tužioci i policajci, visoki sudski i tužilački savjet, parlamentarci, načelnici opštine, predsjednici vlada, predsjednici politički stranaka, lažni zastupnici nacionalnih interesa i visoki predstavnik međunarodne zajednice. Samo masovni protesti, blokade, bojkoti i drugi oblici građanske neposlušnosti i pobune mogu promijeniti neodrživo stanje, vratiti dostojanstvo i obezbijediti bolju institucionalnu zaštitu od prevara, pljačke, ponižavanja i druge ugroženosti građana", navode u ovom centru.