BiH
26

Ispaljene 44 protivgradne rakete na području Republike Srpske

SRNA
Javno preduzeće "Protivgradna preventiva Republike Srpske" danas je dejstvovalo sa 29 protivgradnih stanica, pri čemu su ispaljene ukupno 44 protivgrade rakete.

Od 11.47 do 16.29 sati na području Banje Luke sa šest stanica ispaljeno je 11 raketa, Zvornika sa sedam stanica osam raketa, u Srpcu sa četiri stanice ispaljeno je osam raketa, u Prnjavoru sa tri stanice šest raketa.

U saopštenju iz ovog javnog preduzeća navodi se da su u Laktašima i Derventi sa po dvije stanice ispaljene po dvije rakete, u Bijeljini, Ugljeviku i Bosanskoj Gradišci sa po jedne stanice ispaljene su po dvije rakete, a u Bratuncu i Loparama sa po jedne stanice po jedna raketa.

Prvi potencijalno opasni oblaci su se javili južno od Zvornika i Bratunca, a kasnije su generisani duž cijele teritorije, od Banje Luke do Drine.

Dozvola za dejstvo dobijena je od kontrola letenja Banja Luka, Tuzla i Sarajevo od 11.06 do 17.40 sati. Postojale su povremene zabrane za ispaljivanje raketa koje nisu bitnije utjecale na tok dejstva.

"Pravovremenim dejstvima prtivgradnim raketama na procese koji su ispunjavali kriterijume gradoopasnosti izbjegnute su pojave većih šteta od grada", navedeno je u saopštenju.

Strijelci su prijavili sugradicu i grad na manjim dijelovima teritorije Banje Luke, Bosanskog Šamca, Zvornika, Lopara, Dervente i Prnjavora, ali sa terena nisu prijavljene štete uzrokovane gradom.