Zbog rušenja džamija
0

Islamska zajednica BiH dobila tužbu protiv RS-a

FENA
Presudom Osnovnog suda Banja Luka Republika Srpska i Grad Banja Luka dužni su da Islamskoj zajednici BiH isplate odštetu od 64, 7 miliona KM zbog rušenja 16 vjerskih objekata na području Banje Luke tokom rata.

Današnja presuda donesena je u korist Islamske zajednice koja je još 2000. godine podnijela tužbu protiv RS-a i Grada Banje Luke.

Pravni zastupnik Islamske zajednice Esad Hrvačić kazao je novinarima nakon presude da je za njih, od novčane nadoknade, mnogo bitnije to da je ovom presudom prvi put RS preuzela punu odgovornost za rušenje 16 vjerskih objekata Islamske zajednice u gradu Banjoj Luci.

Presudom RS i Grad Banja Luka obavezuju se da Islamskoj zajednici u potpunosti nadoknade materijalnu štetu od 64,7 miliona KM.

  • Zadovoljni smo presudom, ali ne i s visinom odštetnog zahtjeva jer smatramo da je vještak mogao procijeniti više, dodao je ipak Hrvačić.

Naime, Islamska zajednica procjenjuje da džamija Ferhadija više vrijedi od 34 miliona KM koliko je procijenjeno.

Hrvačić smatra da je ovo historijska presuda za Islamsku zajednicu i sve Bošnjake koji su preživjeli rušenje svoje imovine za vrijeme ratnih djelovanja.

  • Očekujemo da će ova presuda biti implementirana i da se RS neće žaliti na presudu i da će dostojanstveno ispuniti sve obaveze i tim činom preuzeti odgovornosti i ispraviti ono što je propustila da učini, naglasio je on.

Po zakonu RS-a svi odštetni zahtjevi prije 2001.godine pretvaraju se u javni dug i izdaju se obveznice u narednih 20 godina.

  • Bez obzira na to, Islamska zajednica je zadovoljna, rekao je Hrvačić.