Kličković i ostali
0

Iskazi svjedoka o ubistvima u Bosanskoj Krupi

FENA
Šefkija Kozlica, svjedok Tužilaštva na suđenju za zločine počinjene u Bosanskoj Krupi, pričao je o svom zarobljavanju sredinom juna 1992. godine i zlostavljanjima na raznim mjestima zatočenja u Krupi.

“Nakon što sam doveden u školu ‘Petar Kočić’, prvih mjesec dana sam svakodnevno premlaćivan. U toj školi su Mirsad Budimlić i Suad Sefić zbog zadobijenih povreda podlegli. Budimlića su jednom prilikom toliko premlatili da je imao ranu na glavi u koju je ruka mogla stati. Nije mu pružena pomoć i kasnije su iz te rane izlazili bijeli crvi”, kazao je Kozlica.

U optužnici stoji da je od maja do kraja augusta 1992. godine najmanje 79 osoba bilo zatočeno u školi “Petar Kočić” u Krupi, gdje su držani “bez adekvatne hrane i u nehigijenskim uslovima”, te fizički i psihički zlostavljani.

Za ovaj i niz drugih zločina počinjenih na području Krupe, Tužilaštvo tereti Gojka Kličkovića, Jovana Ostojića i Mladena Drljaču.

Kozlica je u školi u Krupi svjedočio ubistvu 11 muškaraca iz grupe “Joks”, događaju o kojem zatočenici nisu smjeli govoriti iz straha. “Joja Plavanjac je jedne prilike došao u školu i insistirao od Zdravka Narančića da ode do grupe ‘Joks’. Nakon što je otišao, čuo sam deset hitaca iz automatske puške. Potom je Plavanjac pitao za izvjesnog Teufika, izveo ga u sportsku dvoranu, odakle sam čuo jedan hitac”, rekao je Kozlica.

U optužnici stoji da je između 1. i 12. augusta 1992. godine u školu u Krupi, u vrijeme smjene Zdravka Narančića, došao Joja Plavanjac i ubio pripadnike grupe zarobljenika “Joks” među kojima su bili uglavnom mlađi muškarci. Svjedok se prisjetio i teškog zlostavljanja u školi u Krupi.

“Mene su priključivali na vojni telefon, koji je imao jaku snagu. Stavljali su mi neke krpe u usta i onda na palčeve stavljali žice. Sav sam se tresao i to je bilo mučenje”, kazao je Kozlica.

Krajem augusta 1992., u grupi sa drugim zatočenicima, Kozlica je prebačen u Kamenicu, odakle je početkom novembra iste godine i razmijenjen. Salih Salkić, drugi svjedok Tužilaštva, uhapšen je 1. maja 1992. godine i odveden u fiskulturnu salu u školi “Petar Kočić”, a potom na ispitivanje pred “civilni i vojni sud” u Jasenicu.

“Vojni sud je bio u zgradi muzeja u Jasenici i tu me je dočekao Rajko Kličković, prijašnji komšija. Nije me ispitivao ni maltretirao, već me je samo pitao zašto nisam bježao kada i ostale komšije”, rekao je Salkić, koji je nakon toga ponovo vraćen u školu u Krupi. Ovaj svjedok je 10. maja 1992. godine razmijenjen sa grupom muškaraca iz škole u Krupi.

Nastavak suđenja zakazan je za srijedu, 5. novembra, javio je danas BIRN-Justice Report.