Predmet kujundžić
0

Iskaz svjedoka odbrane

FENA
Svjedok Odbrane kazao je da ne poznaje zaštićenu svjedokinju 2, te da se "ne može sjetiti" da je on bio ljekar koji ju je primio 1992. godine, nakon ranjavanja.

Predrag Lazić, hirurg specijalista u bolnici Doboj, kazao je da je u maju 1992. godine, "nakon borbi na području Grapske", došao veliki broj ranjenih civila u bolnicu u Doboju, ali da se ne sjeća da je tada "upoznao ili tretirao svjedokinju 2".

Lazić je svjedočio u korist Odbrane Predraga Kujundžića, koji je optužen da je, kao komandant jedinice "Predini vukovi", 10. maja 1992. godine učestvovao u "napadu i uništenju" sela Grapska, općina Doboj.

Uz to, optužen je i za silovanje i držanje u seksualnom ropstvu maloljetne svjedokinje 2, od juna do decembra 1992. godine.

Svjedoku je predočen izvod iz knjige evidencije dobojske bolnice i potvrda o dijagnozi s njegovim potpisom, a koji sadrže podatke o liječenju svjedokinje 2.

Lazić je kazao da je on "samo potpisivao potvrde koje su drugi doktori napisali".

  • Imao sam potpuno povjerenje u druge koji su potvrde pisali, tako da ih nisam provjeravao. Iz ove dijagnoze se može vidjeti da se radi o rani, međutim prekrižen je dio koji se odnosi na način nastanka te ozljede. Prvo je navedeno da je to rana nastala eksplozivnim putem, pa je taj dio prekižen, da bi se napisalo ‘strijelna rana’, pojasnio je Lazić.

Prema navodima optužnice, Kujundžić je tokom napada na Grapsku, "pucajući iz vatrenog oružja", ranio maloljetnu svjedokinju 2, te lišio života njenog maloljetnog brata.

Lazić je u sudnici kazao da "ne zna koji može biti razlog za križanje jedne dijagnoze", jer je, kako je dodao, "u većini slučajeva moguće odrediti koje su rane nastale strijeljanjem, a koje eksplozijom".

Naredno ročište zakazano je za 24. februar, javio je danas BIRN-Justice Report.