Nebojša Radmanović
0

"Inzkova odluka nedemokratska"

SRNA
Nebojša Radmanović
Nebojša Radmanović
Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Nebojša Radmanović izjavio je da je nametnuta odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o produženju mandata stranim sudijama i tužiocima u BiH nedemokratska.

Radmanović je pojasnio da visoki predstavnik ovom odlukom ne pomaže demokratiji, jer je i sam nametnuo nedemokratske metode.

"Zakon o stranim sudijama i tužiocima donesen je na osnovu sporazuma između OHR-a i Predsjedništva BiH i ima snagu međunarodnog ugovora. U njemu je jasno rečeno kako se on može mijenjati, a to je kao i svi međunarodni ugovori, ali je visoki predstavnik ovom odlukom to prekršio", rekao je Radmanović.

On  smatra da se Incko upustio u nešto što nije prihvatljivo i što može imati dalekosežne posljedice, jer su svi svjesni da će ova odluka biti odbijena u Narodnoj skupštini RS. 

"Da li će to dovesti do referenduma ostaje da se vidi", poručio je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.		
	
Visoki predstavnik Valentin Inzko  u  ponedjeljak je donio odluku o produžetku mandata na tri godine stranim sudijama i tužiocima u Sudu i Tužilaštvu BiH koji rade na predmetima ratnih zločina, kao i o ostanku stranih sudija i tužilaca koji rade na predmetima organizovanog kriminala i korupcije u funkciji savjetnika, uprkos oštrom protivljenju vlasti RS.