Milorad Živković
0

"Inzkova odluka je pucanj u prazno"

FENA
Milorad Živković
Milorad Živković
Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Živković je danas na pres-konferenciji u Sarajevu kazao da je nedavna odluka visokog predstavnika retrogradna i za evropski put BiH.

"Ja je gledam kao ugriz bezubog lava i napad na čeličnu konstrukciju, kako ja vidim Republiku Srpsku. Mislim da je to praktično korak ka zatvaranju OHR-a i korak ka traženju kompromisa i dijaloga ovdje u BiH, koji je jedini moguć. Sve ostalo - nametanje, bilo kakvi oblici 'demokratije' koji dolaze od OHR-a, to je zaboravljeni period“, kazao je Živković.

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PSBiH Drago Kalabić je rekao da je vrlo simptomatično da se visoki predstavnik odlučio da posegne za bonskim ovlaštenjima u vrijeme kada je u Parlamentu BiH napravljen značajan napredak kada su u pitanju zakoni o liberalizaciji viznog režima.

Po njegovim riječima, često se ponavlja da kada se napravi određeni progres u BiH pojedini međunarodni centri moći žele da se vrate na staro.

"Jedna od opcija o kojoj poslanici SNSD-a razmišljaju jeste da obavijestimo evropske institucije o pritiscima pred kojima se nalazimo. Jesmo li mi jedini demokratski izabrani predstavnici u regionu koji ne mogu legalno raditi svoj posao i djelovati u skladu sa ustavom i zakonom i da radimo pod takvom vrstom pritiska gdje se naše demokratsko djelovanje proglašava epitetima koje upotrebljavaju, na neki način, i mediji i predstavnici međunarodne zajednice“, kazao je Kalabić.

Preko svojih predstavnika u međunarodnim institucijama ćemo ih, dodao je on, obavijestiti o onome što se ovdje dešava i na koji način se od nas traži da radimo u Parlamentu BiH iako naše kolege širom Evrope rade na drugačiji način.

"Njihov stav, kada ga izražavaju, demokratski je stav, a kada mi izražavamo, na osnovu volje birača, svoj stav u Parlamentu BiH to se sasvim drugačije kvalifikuje. To je moguće jedan od naših narednih poteza“, najavio je Kalabić.

Kazao je i da je, što se tiče poslanika u Predstavničkom domu PSBiH iz SNSD-a, odluka visokog predstavnika, na neki način, pucanj u prazno "s obzirom da smo mi do sada uvažavali i još više ćemo uvažavati stavove Narodne Skupštine i Vlade RS i oni će se sve češće čuti u Parlamentu BiH“.

"Bez obzira na primjedbe na našu formalnu ili neformalnu vezu sa Narodnom skupštinom, radi se o volji birača koju mi ne možemo i ne smijemo iznevjeriti“, kazao je Kalabić.