Milorad Dodik
0

"Inzkov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a zlonamjeran"

SRNA
Predsjednik Vlade Republike Srpske (RS) Milorad Dodik ocijenio je da je izvještaj visokog predstavnika Valentina Inzka o situaciji u BiH, koji će sutra razmatrati Vijeće sigurnosti UN-a, zlonamjeran i da su u njemu navedene gotovo trivijalne stvari kao dokaz da je RS nešto loše učinila.

"Riječ je o zlonamjeri koja je vidljiva, jer su u izvještaju pobrojane trivijalne stvari. Ali, mogu tako da rade koliko god hoće, mi ćemo da se razvijamo, a oni neka pišu izvještaje", rekao je Dodik novinarima.

Na pitanje da li ima reagovanja na izvještaj koji je Vlada RS nedavno uputila Savjetu bezbjednosti UN, Dodik je rekao je izvještaj primjećen.

"U februaru, kada je poslan, nije bilo nikakve reakcije. Međutim, bio sam u prilici da razgovaram sa mnogim diplomatama i vidio da je primjećeno ono što smo rekli. I ovaj put smo se trudili da iznesemo činjenice, a one su neumoljive i u skladu sa propisima", rekao je Dodik.

On je napomenuo da se u BiH pravi atmosfera da su ustavne promjene "biti ili ne biti", dodavši da niko od relevantnih faktora iz Evrope i svijeta nije rekao da su one uslov za zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika u BiH i dalji napredak ka evropskim integracijama.

"Ali, mnogi su rekli da je zatvaranje OHR-a uslov da BiH ide u evropske integracije. Ovdje se stvari okreću naopako i htjeli smo da upozorima na tu praksu, koju više ne prihvatamo i koja je sa naše strane prepoznata", rekao je Dodik.