BiH
0

Inzko: Punoljetnost Mirovnog sporazuma prilika da BiH krene naprijed

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Punoljetnost Mirovnog sporazuma mora biti prilika za sve da pokažu puni potencijal koji ova zemlja i njeni građani mogu postići, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko povodom 18. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

Istakao je da izvan političke sfere, postoje mnogobrojni primjeri talentiranih ljudi dobre volje različitih nacionalnosti, koji rade zajedno i postižu uspjeh u BiH: u poslovnoj oblasti, u oblasti kulture i sporta.

"Očigledan primjer je nedavni uspjeh državnog nogometnog tima plasiranjem na Svjetsko prvenstvo u nogometu, a postoji još mnogo, mnogo primjera. Ono što trenutno nedostaje u BiH je politička klasa usmjerena na reforme i dobro upravljanje koje je neophodno da bi se talentiranim i ambicioznim ljudima omogućilo da dostignu svoj puni potencijal za uspjeh", izjavio je Inzko.

Kao primjer pozitivnih promjena naveo je susjedne zemlje u kojima su lideri spremni da ozbiljno prihvate procese euroatlantskih integracija.

"Građani BiH zaslužuju trajnu stabilnost, efikasnu vlast i priliku za poboljšanje ekonomskih uslova. Godina 2014. ne smije biti izgubljena - uz naporan rad i predanost još uvijek ima vremena da institucije i vladajuće stranke u BiH promijene situaciju na bolje. U tom poslu imaju punu podršku međunarodne zajednice", zaključio je Inzko, saopćeno je iz OHR-a.