BiH
8

Inzko o presudi Karadžiću: Istina, pravda i pomirenje moraju pobijediti

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Danas je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) donio prvostepenu presudu u predmetu protiv Radovana Karadžića, osudivši ga za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata, te mu izrekavši kaznu od 40 godina zatvora. Čak i nakon više od dvije decenije, brutalnost ovih zločina i dalje šokira ljudsku svijest i vrijeđa pojam ljudskog digniteta.

Visoki predstavnik Valentin Inzko ponovo je potvrdio svoju punu podršku radu i ciljevima MKSJ, koji su Ujedinjeni narodi osnovali 1993. godine kao odgovor na masovna zvjerstva koja su počinjena u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

"Nema pomirenja bez istine i pravde. Nema ozdravljenja ako se žrtvama i svjedocima ne dopusti da iskažu užase koje su vidjeli i iskusili", rekao je visoki predstavnik.

"Kako je rekao bivši njemački predsjednik Richard von Weizsäcker, 'ne postoji krivica ili nevinost cijelog naroda. Krivica, kao i nevinost, nije kolektivna nego lična'. I stoga se točkovi pravde moraju okretati. Demokratska društva su složna u pogledu ove suštinske stvari. Imajući to na umu, ova presuda nam treba pomoći i dati nam snage da pogledamo istini u oči i da osnažimo kulturu sjećanja. Bez istine i sjećanja, ne može biti trajnog pomirenja".

Visoki predstavnik također je pozvao sve vlasti u BiH, u skladu sa njihovom obavezom da surađuju sa MKSJ, da se uzdrže od politiziranja i iskrivljavanja važnosti donesene presude. Dvadeset godina nakon rata, političari treba da gledaju ka naprijed i da budu fokusirani na evroatlansku budućnost BiH.

"Oni koji su svjesno odlučili da veličaju ratne zločince i da relativiziraju zlo, isključili su sebe iz osnovnih vrijednosti čovječanstva. Time su se diskvalificirali iz civiliziranog svijeta i moraju snositi posljedice toga, a posljedica je izolacija od ostatka civiliziranog svijeta", rekao je visoki predstavnik Inzko.

"Nakon ove presude i podsjećanja na najmračnija vremena u Bosni i Hercegovini, treba da radimo na tome da osiguramo pobjedu istine, slobode i pomirenja,” zaključio je visoki predstavnik Inzko. “Dugujemo to žrtvama i njihovim bližnjima. Dugujemo to Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima. Naposljetku, dugujemo to budućnosti i omladini ove lijepe zemlje."