BiH
0

Inzko - Grabar-Kitarović: Obaveza bh. vlasti da u potpunosti poštuju mirovni sporazum

FENA
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko sastao se danas u Sarajevu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović s kojom je razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, a posebno o obavezi bh. vlasti da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum.

Također su razgovarali o novoj fazi u nastojanjima BiH da se pridruži Europskoj uniji (EU) putem nedavno potpisanog programa reformi.

Inzko je zahvalio Grabar-Kitarović na ulozi koju je Republika Hrvatska imala tokom proteklih godina kao jedna od potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i članica EU, u pružanju potpore BiH.

  • Kao što sam rekao mnogo puta, Hrvatska je pozitivan primjer za BiH kako se može ostvariti odlučan napredak na evroatlantskom planu, kada postoji politička volja za provedbu reformi u interesu svih građana - kazao je Inzko.

Grabar-Kitarović je naglasila kako je važan opstanak i ostanak hrvatskog naroda u BiH, te da se načela Dejtonskog sporazuma moraju poštovati, jamčeći jednakopravan položaj hrvatskog naroda.

Inzko je jasno stavio do znanja da je referendum Republike Srpske (RS) ozbiljna i direktna prijetnja Mirovnom sporazumu, koja uvodi rizik da BiH krene unazad, te da se on mora ostaviti po strani kako bi se bh. lideri mogli usredotočiti na stvarne reforme u korist građana, saopćeno je iz OHR-a.