Komentari (10)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ne kontam bas najbolje ovo sa glavicama kupusa?! :) Ah da! Vlast ce uciniti sve 100%! (bice i za njih koja kaca!)
Majmoončić ambasadora majmoona svaki dan izmišlja nove teme samo kako se ne bi komentirala činjenica da je blokirao vladu federacije dovođenjem u nju pljačkaša i atentatora Lojanovića te sljedbenika Ante Pavelića iz Hrvatske stranke poturica (HSP) koje sam ni on ne može ukloniti iz fotelja.
ima toga jos nastavak u dejtonu 2 ...jer plata mi je 25 ooo hiljada maraka
dakako, povrati pa im naplati,jedino riješenje onima koji nas deru u zdrav mozak.Toliko se govori da se azil ne može dobiti, oni navalili ko ovca na sol. Ma mora da ih netko na taj korak nagovara i možda im i pare uzima.Jasno je da je situacija teška i postavlja se pitanje zbog čega, ti azilanti, ne odlaze pred vrata političara koji vode ovu zemlju i ne traže pare za preživljavanje. To bi bio daleko efikasniji potez nego oaj.
Ovaj postupak ponavljati sve dok se bure ne napuni slanom vodom. U bure od 120 litara sa 60 kgr. kupusa uliće se oko 65 litara vode što zahteva 2,6 kgr. soli. Ne slušajte ničiji savet da celokupnu količinu soli odjednom sručite u bure koje je već napunjeno vodom. Ovo nije dobro, jer se ni na koji način ne može više dobiti ujednačena slanost vode, što je od najveće važnosti za dalji proces kiseljenja. Kupus je lakši od vode pa zato pliva i iskače iznad površine vode. Zato je potrebno da kupus bude pritisnit i da stalno bude pod vodom. Domaćin treba da se doseti kako to da uradi. U početku je dovoljno da se dve letvice ukrste i uglave uz rub bureta.
Glavice se što je moguće snažnije guraju jedna uz drugu i pri tome se biraju komadi prikladne veličine kako bi se ostvarilo najgušće pakovanje. U šupljine koje se pojavljuju između glavica mogu se ubacivati rasečene polovine i čak četvrtine glavica. Ovi komadi će se prvi ukiseliti i odmah biti korišćeni za izradu salate. Kod slaganja prvog reda po dnu bureta voditi računa da ulaz u slavinu ostane u sredini između dve glavice. Ako se to ne uradi, u kasnijem periodu ulaz se zapuši i nastaju problemi kod pretakanja. Na opisani način poslagati sve glavice do vrha bureta. Sada se pristupa punjenju bureta slanom vodom. Odabere se jedna veća posuda, na primer od 5 litara. Ulije se u posudu 5 litara tople vode i u nju sipa 200 grama kuhinjske soli. Voda se meša da se so potpuno rastopi. Dobija se 4% rastvor soli. Ako je posuda manje zapremine, količinu soli izračunati prema količini vode. Kada se so rastopi uliti vodu iz posude u bure.
. Količina soli u kilogramima treba da bude jednaka 4% od količine vode izražene u litrima, kojom se bure naliva do vrha bureta. (Primer: bure 30 litara, kupus 15 kilograma, voda 16 litara, so 650 grama). U našoj višegodišnjoj praksi koristili smo sledeći postupak. Odabrano je plastično bure zapremine 120 litara. Bure se postavi u nekom uglu kuhinje u kojoj se može sa sigurnošću očekivati temperatura od 15-20 stepeni u toku 30 dana od početka kiseljenja. Ovih prvih mesec dana je najvažniji period kiseljenja i zahteva najveću pažnju. U prvoj sedmici novembra kupi se 60 kgr. kupusa. Kupus treba da bude čvrst sa tesno složenim listovima blago ružičaste boje. Sa glavica kupusa odstrane se oštećeni spoljni listovi ako ih ima. Posle toga u korenu u sredini donjeg dela glavice naprave se dva dublja zareza u obliku krsta dubine oko 2 cm. Sada se pristupa slaganju glavica u bure.
normalno da ce ih vratiti ako im svaki azilant da po cenera
Kiseljenje kupusa Poznata je pojava u našim domaćinstvima da se svaki domaćin hvali da je njegov kiseli kupus najbolji na svetu. Jedno je tačno, ako se sve uradi kako treba, domaći kiseli kupus bolji je od onog koji se u vakuumskom pakovanju prodaje u samoposlugama. Ako se sve uradi kako je ovde zapisano, garantovano dobija se najbolji kupus na svetu, i u još dva sela više. Za dobijanje dobrog kiselog kupusa sledeće komponente treba da budu u optimalnom skladu. To su: zapremina bureta koje na dnu treba da ima slavinu za pretakanje rasola; količine kupusa, vode i soli; temperaturni režim u toku procesa kiseljenja; pravilan režim pretakanja. Sa dovoljnom garancijom da će proces biti uspešan preporučuju se sledeće proporcije: za bure date zapremine u litrima, pripremi se kupus čija je težina u kilogramima brojno jednaka polovini zapremine bureta u litrima. Tako napunjeno bure primiće za oko 10% više vode od polovine zapremine praznog bureta
Majmoončić ambasadora majmoona svaki dan izmišlja nove teme samo kako se ne bi komentirala činjenica da je blokirao vladu federacije dovođenjem u nju pljačkaša i atentatora Lojanovića te sljedbenika Ante Pavelića iz Hrvatske stranke poturica (HSP) koje sam ni on ne može ukloniti iz fotelja.