BiH
51

Institucije BiH sele u zgradu Union banke u Sarajevu, ušteda na godišnjem nivou 1,7 miliona KM

Piše: E. S. H.
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Zgrada Union banke (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Institucije Bosne i Hercegovine će se preseliti sa dosadašnje adrese na Trgu Bosne i Hercegovine u sarajevskom naselju Marijin Dvor, u novu zgradu u ulici Dubrovačka 6. To je zgrada Union banke koja će biti kupljena za ukupno 22.346.433,00 KM.

Vijeće ministara BiH je, na prijedlog Službe za zajedničke poslove institucija BiH, donijelo Odluku o odobravanju projekta kupovine objekta za potrebe smještaja institucija BiH u Sarajevu.

Riječ je o zgradi Union banke Sarajevo, površine 7.617 metara kvadratnih u ulici Dubrovačka 6, sa ukupnom cijenom 22,3 milionaa KM, od čega će blizu 9,5 miliona KM, koji su ranije osigurani u budžetu za kupovinu zgrade, biti uplaćeno u 2016. godini, a preostali iznos sukcesivno u naredne četiri godine, zaključno sa 2020. godinom.

Razlog za kupovinu je, kako navode iz Vijeća ministara, potreba rješavanja trajnog smještaja institucija BiH u Sarajevu, a sve u cilju finansijske uštede na zakupninama koje plaćaju institucije BiH. Kupovinom objekta uštedjet će se više od 1,7 miliona KM na godišnjem nivou na ime troškova zakupa prostora.

U razmatranju je bila i ponuda Unipromet d.d. Sarajevo, ali ona je odbijena jer ne ispunjava uvjete propisane javnim pozivom, tačnije ne ispunjava propisane tehničke uvjete objekta, kao ni udaljenost od kompleksa zgrada institucija BiH.

"Za realizaciju ove Odluke o odobravanju kupovine objekta za smještaj institucija BiH u Sarajevu osigurana su sredstva u iznosu od 9,4 miliona KM. Tačnije, odobreno je devet miliona, a 486.837,00 KM je ostalo od kupovine ostalih objekata u Mostaru, Tuzli, Istočnom Sarajevu i Banjoj Luci", pojašnjeno je u obrazloženju Odluke.

Dalje se navodi da će razlika od 12,8 miliona KM biti realizirana u narednim godinama od 2016. do 2020. godine.

Površina zakupljenog prostora u kojem su trenutno smještene institucije BiH sa sjedištem u Sarajevu iznosi cca 16.155 metara kvadratnih, od toga 15.920 metara kvadratnih kancelarijskog prostora i 235 metara kvadratnih arhivskog prostora, za koje se mjesečno izdvaja ukupno 3,6 miliona KM. Prosječna cijena zakupljenog prostora u Sarajevu iznosi 22 KM po metru kvadratnom. U zakupljenom prostoru u Sarajevu rade ukupno 1.392 uposlenika.

Novokupljeni objekat u Sarajevu za smještaj institucija BiH ukupne je površine 7.617,02 metara kvadratnih. Objekat raspolaže sa 129 kancelarija u koje se može smjestiti 400 do 440 uposlenika.

"Objekat čini cca 47 posto od ukupne površine kancelarijskog prostora u Sarajevu koji se zakupljuje i za koji institucije BiH izdvajaju znatna finansijska sredstva od 22.346.433,66 KM, te je u objektu moguće smjestiti 400 do 440 uposlenika, što je otprilike 30 posto od ukupnog broja uposlenih koji su smješteni u zakupljenim prostorima. Godišnji iznos koji institucije BiH izdvajaju za zakup kancelarijskog prostora u Sarajevu iznosi 3,6 miliona KM, a u skladu sa računicom da površina Union banke iznosi 47 posto od ukupne zakupljene površine, ušteda koju će država realizirati na godišnjem nivou iznosi 1,7 miliona KM", navedeno je u obrazloženju Odluke.

Pojašnjavaju da će, ekonomski gledano, država svoju investiciju otplatiti za 7-8 godina, a u konačnici će riješiti trajni smještaj brojnim institucijama BiH te na taj način umanjiti iznos zakupa koji se trenutno plaća.

Za realizaciju kupovine zaduženi su Služba za zajedničke poslove institucija BiH i Ministarstvo finansija i trezora BiH.