Prva polovica 2023.
8

Union banka: Izvanredni poslovni rezultati i uspješno okončana linija "Stambeni krediti za mlade"

Union banka
Union banka
Union banka Sarajevo u saradnji sa Vladom Federacije BiH realizirala je još jednu kreditnu liniju Stambenih kredita za mlade i to u rekordnom roku.

Izuzetni uslovi sa godišnjom nominalnom kamatnom stopom od 2,99 posto, fiksnom do kraja otplate kredita i posebnom pogodnošću u vidu umanjenja kamatne stope po rođenju ili usvajanju djece, rezultirali su velikim interesovanjem od strane mladih ljudi širom Federacije BiH.

U samo dva mjeseca od početka plasiranja kredita, Banka je zaprimila kreditnih zahtjeva u iznosu većem od iznosa predviđenog ovom kreditnom linijom.

"Zaključno sa 30. junom 2023. godine, ukupna aktiva Union banke iznosila je 1,1 milijardi KM. Kao i u prethodnim godinama, ostvaren je snažan rast u ključnim segmentima poslovanja. Jedan od najvažnijih pokazatelja uspješnosti je rast ukupnog kreditnog portfolija od 10 posto u odnosu na kraj 2022. godine, što je stvorilo pretpostavku za nastavak najvećeg rasta u ovom segmentu iz redovnog poslovanja na bankarskom tržištu, kao i u protekloj godini. Istovremeno, učešće nekvalitetnih kredita u ukupnom kreditnom portfoliju Banke, kao jednom od bitnih pokazatelja stabilnog poslovanja, dodatno je smanjeno i iznosi 1,1 posto. To je značajno bolje od prosjeka bankarskog tržišta u našoj zemlji i rezultat je adekvatnog upravljanja rizicima. Ostala kamatonosna aktiva Union banke također bilježi rast od 14,2 posto, što jača sposobnost Banke da ostvaruje i uvećava prihode. Cjelovito unapređenje kvalitete usluga Banke ostaje jedan od ključnih prioriteta u narednom periodu",izjavio je Vedran Hadžiahmetović, predsjednik Uprave Union banke.

Dugogodišnji rast u svim segmentima poslovanja rezultirao je ostvarivanjem rasta bruto dobiti koja je, na kraju šestog mjeseca 2023. godine, iznosila 2,1 milion KM.

Union banka kao jedina komercijalna banka u većinskom državnom vlasništvu posluje po modelu koji nije usmjeren na maksimiziranje dobiti već je isti u funkciji razvoja i stvaranja mogućnosti za pružanje što povoljnijih uslova kreditiranja i bankarskih usluga čime pokazujemo odgovornost prema široj zajednici.

Union banka je pouzdan partner svojim klijentima kako za pružanje podrške razvoju domaće privrede tako i stvaranju boljih uslova za život građana.