Centri civilnih inicijativa
0

Institucijama FBiH prijedlog za rješavanje ambalažnog otpada

FENA
Centri civilnih inicijativa (CCI) dostavio je nedavno Vladi Federacije BiH i resornom ministarstvu prijedloge teksta odluke i pravilnika kojima bi se riješio problem ambalažnog otpada te omogućilo otvaranje stotine novih radnih mjesta.

Taj je potez povučen u okviru kampanje "Očistite otpad" koju je CCI pokrenuo prošle godine.

Projekt menadžer CCI-a Adis Arapović na današnjoj je konferenciji za medije u Sarajevu istaknuo da bi se spomenutim aktima omogućio priliv od 10 do 20 miliona KM u budžet Fonda za zaštitu okoliša FBiH. To bi dalje omogućilo investiranje u nove razvojne projekte.

Ukazao je na činjenicu da je rad spomenutog Fonda već godinama blokiran, prvenstveno neimenovanjem direktora, a kasnije i istekom mandata članovima upravnog odbora tog tijela.

"Time je rad Fonda opet blokiran, a za posljedicu imamo blokiranje gotovo devet miliona KM akumuliranih sredstava na računu Fonda", naglasio je Arapović.

Naveo je i podatak da je prošle godine u BiH uvezeno više od 300 miliona komada ambalažnih proizvoda u BiH te da je BiH jedina zemlja u regiji koja nije sistemski uredila oblast prikupljanja i uništavanja otpada.

Mišljenja je da je ovaj problem prvenstveno razvojna prilika za BiH, ali ujedno i ekološki te politički problem.

"Ukoliko premijer FBiH Mustafa Mujezinović i resorni ministar Nevenko Herceg hitno ne reagiraju prihvatanjem jedne od dviju ponuđenih opcija ili predlaganjem neke treće, bit će očigledno da je njima svejedno da li će država imati dodatnih 10 ili 20 miliona KM dodatnih prihoda, da li će se otvoriti nova radna mjesta i BiH približiti evropskim standardima", poručio je Arapović.

Na početku konferencije problem otpada u BiH simbolično je predstavila maskota oblijepljenja praznim plastičnim bocama.